Šegrta spremaju za ambasadora

Šegrt je bio ministar zdravlja u prethodnoj Vladi Mila Đukanovića, a tokom karijere je, između ostalog, bio i direktor Kliničko-bolničkog centra Crne Gore i privatne zdravstvene ustanove “Meljnine”
655 pregleda 4 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Filip Roganović
Budimir Šegrt, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.08.2018. 18:18h

Bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt trebalo bi da bude postavljen za ambasadora, saznaju “Vijesti” iz više izvora. Šegrt bi diplomatsku karijeru trebalo da započne u Poljskoj ili u Velikoj Britaniji. On nije želio da odgovori “Vijestima” da li će biti imenovan za ambasadora.

“Ne bih imao komentar po tom pitanju. Ja sam profesor na Medicinskom fakultetu i to je moje trenutno zanimanje,” kazao je on.

Šegrt je bio ministar zdravlja u prethodnoj Vladi Mila Đukanovića, a tokom karijere je, između ostalog, bio i direktor Kliničko-bolničkog centra Crne Gore i privatne zdravstvene ustanove “Meljnine”. U njegovoj biografiji stoji da se služi engleskim jezikom.

Ambasadorsko mjesto u Varšavi ostalo je upražnjeno poslije smrti ambasadorke Ljiljane Tošković, a na mjestu ambasadora u Londonu se nalazi Borislav Banović. Vlada je prošlog mjeseca imenovala Banovića i za stalnog predstavnika Crne Gore pri Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO) čije je sjedište takođe u Londonu.

Zakonom o vanjskim poslovima predviđeno je da predsjednik države ukazom postavlja ambasadora na predlog Vlade i mišljenja skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike o kandidatu.

Odbor je tokom godine, između ostalog, pozdržao kandidature bivšeg predsjednika Skupštine Darka Pajovića za ambasadora u Kini, bivše ministarke odbrane Milice Pejanović-Đurišić za ambasadorku pri Ujedinjenim nacijama, bivšeg šefa vojne tajne službe Gorana Poleksića za ambasadora u Rumuniji dok je visoka zvaničnica Ministarstva vanjskih poslova Ana Vukadinović imenovana za ambasadorku u Grčkoj.

Do kraja godine bi trebalo da budu imenovani i novi ambasadori u Srbiji i Makedoniji. Odbor za međunarodne odnose je prošle godine dao šest mišljenja o kandidaturama za ambasadora, stoji u izvještaju o radu za 2017. godinu.

Članovi Odbora dali su zeleno svjetlo Sanji Vlahović za odlazak u Rim, Vujici Lazoviću u Ljubljanu, Miodragu Vlahoviću u Vatikan, Ramizu Bašiću u Moskvu, Željku Peroviću u Beč a Snežani Radović u Sofiju.

Bonus video: