Sekulić: Bićemo efikasniji sa samo jednom institucijom za zaštitu životne sredine

“Moraju nam biti isti oni u Zeti, Pljevljima pored TE, kao i građani Rubeža i Nikšića koji se nalaze blizu Željezare”, poručila je Pejović
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 20:47h

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić ocijenio je da bi Crna Gora mogla imati manji broj institucija koje se bave zaštitom životne sredine, kao i da bi postojanje samo jedne, koja bi obuhvatila široki spektar nadležnosti, doprinijelo većoj efikasnosti u rješavanju problema u toj oblasti.

On je u utorak na konferenciji “Razgovori o budućnosti ekološke države - u susret Trećem svjetskom samitu o održivom razvoju”, kazao da se ekološkim problemima bavi dvadesetak institucija i desetak inspekcija.

“Dešava se da se zagađivač provuče između tih zakonskih paragrafa, između raznih inspekcija, a ako bismo imali samo jednu inspekciju i instituciju, čini mi se da bismo na taj način bili mnogo efikasniji”, rekao je on na skupu koji je organizovao Nacionalni savjet za održivi razvoj.

Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović dodala je da postoji ogroman broj inspekcija koje najčeće konstatuju svoju nenadležnost, ili da su svi nadležni za istu stvar.

“Kada imate takvu konfuziju, onda znate da se ne možete pohvaliti efikasnošću.

Pejović je rekla da postoji ogroman broj inspekcija koje najčeće konstatuju svoju nenadležnost, ili da su svi nadležni za istu stvar

Na to je ukazala Evropska komisija u svom ranijem i sadašnjem izvještaju”, kazala je ona.

Sekulić je rekao i da je Crna Gora naslijedila mnoge ekološke probleme koje je uslovila brza industrijalizacija nakon Drugog svjetskog rata, kao i da se ti problemi pokušavaju riješiti kroz projekat sanacije pet crnih ekoloških tačaka.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da je sanacija mojkovačkog jalovišta dobar primjer rješavanja ekološkog problema, ali je naveo da je suprotan slučaj sa Pljevljima, gdje je 2007. godine blokirana privatizacija Termoelektrane i Rudnika uglja.

“Sada nemamo Pljevlja koja bi imala veći nivo ekološke zaštite, nemamo prvi blok termoelektrane, toplifikaciju Pljevalja”, kazao je on.

Pejović je naglasila da se “jednom mora podvući crta i donijeti odluka da se radi na drugačiji način”.

“Kada imate takvu konfuziju, onda znate da se ne možete pohvaliti efikasnošću. Na to je ukazala Evropska komisija u svom ranijem i sadašnjem izvještaju”, kazala je Pejović

Prema njenim riječima, iako u Crnoj Gori nema velikih zagađenja, sanacija pet ekoloških tačaka riješiće probleme zdravlja ljudi koji žive u blizini industrijskih postrojenja.

“Ako želimo iste kriterijume i prava za sve građane onda nam moraju biti isti oni u Zeti, Pljevljima pored termoelektrane, kao i građani Rubeža i Nikšića koji se nalaze u blizini Željezare i oni koji žive uz morsku obalu u mjestima gdje postoji izrazito industrijsko zagađenje”, poručila je ona.

Galerija

Bonus video: