Selaković: Mitropolija crnogorsko-primorska je stub identiteta Crne Gore

Kako se navodi, Selakovića je u ime Arhiepiskopa cetinjskog MCP Amfilohija dočekao Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije
70 pregleda 109 komentar(a)
Nikola Selaković, Foto: BETA/PHOTO
Nikola Selaković, Foto: BETA/PHOTO
Ažurirano: 01.07.2014. 19:29h

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) stub je identiteta Crne Gore, i da nije bilo nje, pitanje je da li bi i kad bi Crne Gore u novom vijeku bilo, kazao je minisatr pravde Srbije, Nikola Selaković.

On je danas, u okviru zvaničnog boravka u Crnoj Gori, posjetio Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

"Selaković je najprije posjetio dvorsku crkvu na Ćipuru gdje je položio vijenac na grob kralja Nikole, da bi se zatim u Cetinjskom manastiru poklonio ruci Svetog Jovana Krstitelja, čestici Časnog Krsta Gospodnjeg i moštima Svetog Petra Cetinjskog", kaže se u saopštenju MCP.

Kako se navodi, Selakovića je u ime Arhiepiskopa cetinjskog MCP Amfilohija dočekao Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

„Vi ste došli da unaprijedite dobre međudržavne odnose između Crne Gore i Srbije. U crkvenom i kulturnom pogledu Crna Gora, kao što znate, baštini veliku tradiciju. Ta tradicija po svome značaju prevazilazi granice Crne Gore«, rekao je Joanikije.

Selaković je kazao da nema veće časti koja mu je ukazana u Crnoj Gori od poklonjenja cetinjskim svetinjama.

„Čast je pokloniti se moštima Svetog Petra Cetinjskog, vladike i vladara, državnika i državotvorca, zakonodavca koji je uspio da iz srednjeg u novi vijek prenese tradiciji Nemanjića, Vukanovića i Vojislavljevića, Balšića i Crnojevića, njihovu lozu ovdje u ovim gorama«, rekao je on.

Selaković je ponovio da su odnosi Crne Gore i Srbije na uzlaznoj putanji, »sve bolji, razvijeniji i uzvišeniji“.

On je naglasio da je Mitropolija crnogorsko-primorska stub identiteta Crne Gore.

„Da nije bilo nje, pitanje je kad bi i da li bi Crne Gore u novom vijeku bilo. Zato danas, ugošćen od vas, Preosvećenog Vladike Joakima i bratije Cetinjskog manastira, pokazujemo koji je značaj i Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke za duhovnost našega naroda i za duhovnost države“, rekao je Selaković.

On je iskazao spremnost Srbije da Crnoj Gori u svakom trenutku pruži svoje iskustvo u izradi i primjeni propisa kojim se reguliše odnos između Crkve i države.

Na svečanom ručku Selaković je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj poklonio reprint izdanje ,,Zakonika cara Dušana“.

Selaković je posjetio i Bogosloviju Svetog Petra Cetinjskog.

Bonus video: