Selakovićev kabinet: Crnogorske vlasti izbjegle preporuku Savjeta Evrope - Vijesti.me
O TVRDNJAMA ZVANIČNE PODGORICE

Selakovićev kabinet: Crnogorske vlasti izbjegle preporuku Savjeta Evrope

Iz Selakovićevog kabineta su odgovorili na navode iz kabineta predsjednika Crne Gore, da je SPC još 2012. izgubila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava, kojim je tražena restitucija crkvene imovine

Selaković
Selaković (Foto: Betaphoto)

Vlasti Crne Gore nisu postupile po preporuci Savjetodavnog komiteta Savjeta Evrope da, po usvajanju zakona o vjerskim slobodama, nastave sa restitucijom, odnosno povraćajem crkvene imovine, navode iz kabineta Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsjednika Srbije.

Selakovićev kabinet je tako odgovorio na ranije navode iz kabineta predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, da je SPC još 2012. godine izgubila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava, kojim je tražena restitucija crkvene imovine.

"Savjet Evrope je svoj stav po pitanju restitucije crkvene imovine iznio u Mišljenju o sprovođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina u Crnoj Gori od 7. marta 2019. godine", objašnjavaju iz Selakovićevog kabineta na pitanje Tanjuga kako vide tvrdnje zvanične Podgorice.

"Savjetodavni komitet, najprije utvrdivši da nije postignut napredak u povraćaju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama i pozvavši vlasti da se u izradi Zakona o slobodi vjeroispovijesti konsultuju sa predstavnicima svih vjerskih zajednica, vlastima Crne Gore, između ostalog, uputio je preporuku da usvoje zakon o vjerskoj slobodi i da naknadno nastave sa povraćajem vjerske imovine", kaže se u odgovoru kabineta Selakovića na navode iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Umjesto da postupe po toj preporuci, kaže se u odgovoru kabineta generalnog sekretara predsjednika Srbije, vlasti Crne Gore su "usvojile zakon kojim se predviđa naknadno oduzimanje crkvene imovine", ističe se u odgovoru.

Prethodno je Đukanović u intervjuu za Tanjug rekao da država Crna Gora ne otima imovinu SPC, već da je ona vlasništvo Crne Gore, koja je uzurpirana u periodu između 1986. i 2000. godine, na šta su iz Selakovićevog kabineta odgovorili da je argumentacija Đukanovića pravno neosnovana. 


Vidi sve komentare