Seljenje Ministarstva vanjskih poslova sada "sigurno” 2018.

Vlasti prvo obećale da će se Ministarstvo preseliti 2014. godine. Isto obećanje ponovljeno je za 2016, ali ni ono nije ispunjeno
3 komentar(a)
Ministarstvo vanjskih poslova
Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 21.07.2017. 19:48h

Ministarstvo vanjskih poslova se ni ove godine neće preseliti na Cetinje, iako je to obećanje vlasti trebalo da bude ispunjeno još prije tri godine.

Vlada je juče utvrdila predlog Zakona o Prijestonici kojim je, između ostalog, predviđeno da sjedište Ministarstva vanjskih poslova bude na Cetinju.

“Ovaj zakon počeće se primjenjivati od 1. januara 2018, kada će se i steći uslovi da se može pristupiti preseljenju u skladu sa zakonom,” kazala je juče ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Ministarka je istakla da se preseljenjem Ministarstva vraća Cetinju status diplomatskog centra.

Ove godine na Cetinju se održavaju lokalni izbori.

Ministarstvu je namijenjena zgrada bivšeg ruskog poslanstva.

Zgrada poslanstva djelimično je stradala u požaru sredinom juna 2012, a njena rekonstrukcija - osim privremenog krova - počela je tek tri i po godine kasnije.

Ministarstvo je trebalo da se preseli još 2014, kako su to godinu ranije obećali gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i tadašnji ministri vanjskih poslova i kulture Igor Lukšić i Branimir Mićunović.

“Preseljenje MVPEI biće realizovano već tokom sljedeće godine. Gradonačelnik Bogdanović zaključio je kako će time Cetinje opet postati vodeći diplomatski centar u Crnoj Gori, kako je to bilo i tokom prošlosti,” saopšteno je krajem avgusta 2013. iz Ministarstva kulture.

Te godine su na Cetinju održani lokalni izbori.

Novo obećanje dato je početkom novembru 2015, kada su Bogdanović i Lukšić u društvu čelnice UNDP-a Fione Mekluni obišli bivše poslanstvo na dan početka rekonstrukcije i kazali da će preseljenje biti 2016.

Prošle godine održani su parlamentarni izbori.

Međutim, iako je tok za završetak radova bio 20. jul 2016, zgrada ni tačno godinu kasnije nije otvorena.

Zgrada je izgrađena 1903. po projektu italijanskog arhitekte A. C. Koradinija. Za potrebe poslanstva služila je do 1916, zatim su u njoj bile smještene dječja bolnica, ali i razne obrazovne ustanove, a u trenutku požara u njoj je bio smješten Fakultet likovnih umjetnosti.

Ministarstvo evropskih poslova traži da dobije cijelu “Pobjedu”

Ministarstvo evropskih poslova moglo bi uskoro da se preseli u zgradu “Pobjede”.

“Analizirajući potrebe ministarstva i raspoloživost prostora u svojini države, došlo se do zaključka da postoji mogućnost dugoročnog rješavanja problema smještajnog kapaciteta ministarstva u zgradi 'Pobjede',” stoji u predlogu koji je juče bio na Vladi, a o kojem se nije raspravljalo na sjednici.

Ministarstvo, na čijem je čelu Aleksandar Andrija Pejović, već koristi gotovo trećinu prostora zgrade.

“S obzirom na to da trenutni prostor koji koriste u zgradi 'Pobjede' ne zadovoljava potrebe ministarstva, na zahtjev istih, Uprava za imovinu predlaže da se cjelokupan objekat ustupi na korišćenje Ministarstvu evropskih poslova i isti adaptira u skladu sa potrebama ministarstva”, stoji u predlogu.

Bonus video: