Senatori i kongresmeni: Senat da što prije podrži prijem Crne Gore u NATO

Crna Gora da uloži veće napore protiv korupcije i organizovanog kriminala i dostigne standarde u reformi bezbjednosnih službi
94 pregleda 14 komentar(a)
Donald Tramp, Bob Kortker, Foto: Reuters
Donald Tramp, Bob Kortker, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2017. 07:25h

Crna Gora je korak bliže dobijanju zvanične podrške SAD za članstvo u NATO, nakon što je rezolucija prošla senatski Spoljnopolitički odbor.

Odluka je jednoglasna, a sjednici nije prisustvovao Rend Pol, jedan od dvojice republikanskih senatora koji je imao primjedbe na račun prijema.

“Drago mi je što je Odbor obnovio podršku Crnoj Gori da postane najnovija članica NATO-a i nadam se brzoj akciji povodom ove rezolucije pred punim sastavom Senata”, kazao je u šef Odbora, senator Bob Korker.

Poziv Senatu da što prije glasa stigao je i iz Kongresa. “Premda je mala zemlja, članstvo Crne Gore u NATO pomoći će zapadnoj alijansi da zaštiti vitalnu obalu na Jadranu i nastavi proces vraćanja mira, demokratije i stabilnosti na Balkanu. U pitanju je takođe snažna dvostranačka podrška nastavku snage NATO i kolektivne bezbjednosti koju garantuje u Evropi. Urgiram da puni Senat ratifikuje sporazum što je prije moguće”, rekao je Eliot Engel.

Izvor Glasa Amerike iz Odbora kazao je da protokol o prijemu sada “ide pred punim Senatom, mada način još nije jasan”. Međunarodni sporazumi se usvajaju dvotrećinskom većinom.

Odbor je glasao poslije saslušanja kandidata predsjednika Donalda Trampa za državnog sekretara, Reksa Tilersona. Tilerson je na saslušanju izrazio podršku NATO i kolektivnoj odbrani članica, uprkos kritikama koje je na račun vojnog saveza izrekao Tramp. Stručnjaci za bezbjednost su ranije pozvali senatore da glasaju prije nego što 20. januara Barak Obama napusti Bijelu kuću, kako bi sveli na minimum rizik od toga da se Tramp, kao predsjednik, tome usprotivi.

Prema izvještaju koji je dostavljen Odboru, Crna Gora mora da uloži veće napore u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, da dostigne NATO standarde u reformi bezbjednosnih službi i izgradi podršku javnosti za članstvo.

Dokument sadrži sedam deklaracija i dva uslova. Među deklaracijama izdvaja se da države koje nisu članice NATO ne mogu uticati na odluke o prijemu, napominjući da su pojedine zemlje pokušale da se miješaju u unutrašnju politiku Crne Gore i radile na jačanju protivljenja njenom prijemu u NATO.

Jedna od njih je da članice moraju izdvajati dogovorenih dva procenta BDP za članstvo. Što se uslova tiče, prvi je da predsjednik garantuje da tim prijemom SAD neće imati veće izdatke za NATO, a drugi da Podgorica prvih osam godina podnosi godišnje izvještaje o troškovima odbrane.

Mekejn: Niste poklekli pred Putinom

Rusija je ometala Crnu Goru na putu u NATO, ali ona nije poklela pred opasnim i destabilizujućim ponašanjem pedsjednika Vladimira Putina, ocijenio je senator Džon Mekejn.

"Put Crne Gore bio je pred izazovima, koje je dodatno otežalo rusko miješanje u njena unutrašnja pitanja, uključujući nedavne pokušaje da se umiješa u crnogorske izbore održane u oktobru. Uprkos opasnom i destabilizujućem ponašanju Vladimira Putina, Crna Gora se nije pokolebala", piše u saopštenju.

Bonus video: