Senatski odbor naredne sedmice o prijemu Crne Gore u NATO

Prema proceduri američkog Kongresa, spoljnopolitički odbor Senata razmatra Protokol o pristupanju Crne Gore, prije glasanja pred punim sastavom Senata
8 komentar(a)
NATO ilustracija, Foto: Shutterstock
NATO ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.09.2016. 19:49h

U Spoljnopolitičkom odboru američkog Senata naredne sedmice biće održan pretres o proširenju NATO-a i prijemu Crne Gore u Alijansu.

Na pretresu, koji je zakazan za srijedu, svjedočiće zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji i zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu Majkl Karpenter, prenosi Glas Amerike.

Američki predsjednik Barak Obama je krajem juna uputio Senatu zahtjev da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Protokol, čijom se ratifikacijom Crnoj Gori omogućava da formalizuje članstvo u Alijansi, Sjedinjene Američke Države i NATO saveznici potpisali su u Briselu 19. maja.

Prema proceduri američkog Kongresa, spoljnopolitički odbor Senata razmatra Protokol o pristupanju Crne Gore, prije glasanja pred punim sastavom Senata.

Američki senator Ben Kardin, vodeći član Senatskog spoljnopolitčkog odbora iz Demokratske stranke, rekao je ranije da očekuje da će se taj proces odvijati bez problema i da ratifikacija protokola ima podršku i demokrata i republikanaca.

Analitičari očekuju da trenutni sastav Senata ratifikuje protokol o pridruživanju Crne Gore NATO-u, prije pauze u oktobru ili tokom poslednjeg zasjedanja poslije novembarskih izbora, a prije novog sastava Kongresa u januaru.

Bonus video: