Šetalo na hiljade ljudi, suzavac i incident ispred Skupštine

Mandić je na skupu kazao da je premijer Milo Đukanović oko 18:30 časova avionom napustio zemlju. Zatražio je da svi učesnici protesta budu mirni i da se ponašaju dostojanstveno.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2015. 20:46h

Više hiljada ljudi okupilo se na protestu Demokratskog fronta (DF) u Podgorici, gdje su postavili ultimatum premijeru Milu Đukanoviću da do subote donese odluku o prelaznoj Vladi. U suprotnom, kako je poručio lider DF-a Andrija Mandić, "cijela Crna Gora dolazi u Podgoricu".

Nekoliko incidenata se desilo tokom skupa kada su na policiju bacane baklje, kamenice i flaše. Većinu incidenata su izazivali maskirani pojedinci. Policija je prilikom najžešćeg incidenta kod Skupštine bacila suzavac i tada se većina okupljenih razbježala.

Pogledajte snimak protesta TV Vijesti:

[FOTO] Fotografije sa protesta pogledajte ovdje

Tok protesta:

20:15 Skup je zvanično završen. Većina građana se mirno razišla sa Trga republike uz aplauze.

20:13 Misija OEBS-a u Crnoj Gori izrazila je danas zabrinutost zbog nasilnih događaja u centru Podgorice i pozvala sve strane da demonstriraju suzdržanost.

20:12 Medojević je poručio da ne nema predaje, i da je "ovo prava Crna Gora". Okupljeni skandiraju "Pobjeda, pobjeda!"

20:10 Mandić je pozvao okupljene da se mirno raziđu i "da se spremimo za subotu". Na skupu su se mogle vidjeti samo crnogorske zastave.

20:07 Lideri DF-a su se vratili na Trg republike.

"Imamo plan kako da smijenimo diktatora", kazao je okupljenima Andrija Mandić. On je pozvao koalicione partnere DPS-a da napuste Vladu.

"Građani su došli bez javnog poziva, a tek ćemo ih u subotu pozvati ako Đukanović ne podnese ostavku", kazao je Mandić. On je poručio da je večeras održan najveći skup na Trgu Republike od njegove rekonstrukcije.

20:00 Ispred Skupštine je došlo do sukoba nekoliko maskiranih osoba i policije. Bačen je i suzavac! Kolona se razbježala ka Ulici slobode. Kordon policije nalazi se na ulazu u Karađorđevu ulicu.

9:59 Jednom učesniku protesta je pozlilo i on je prebačen preko ograde koja je postavljena ispred Skupštine.

19:57 Manji incident je izbio kod Skupštine, gdje je bačeno više baklji. Lideri DF-a pokušavaju da spriječe sukobe. Na policiju je poletjelo i više kamenica, flaša i baklji, da bi potom policija ispalila suzavac.

19:56 Redari su aplaudirali kordonu policije pored kojeg prolaze, a oni su im odgovorili mahanjem.

19:55 Redari iz DF-a pokušavaju da nagovore mladiće koji izazivaju manje incidenet da skinu kapuljače. Međutim, oni to odbijaju.

19:48 Nekoliko grupica maskiranih mladića pokušava da uđe u Ulicu Stanka Dragojevića i gađa policajce bakljama. Veći dio kolone demonstranata nastavio je ka Skupštini, dok su redari kazali da maskirani pojedinci nijesu dio protesta već "ubačeni ljudi".

19:45 Policija je blokirala Ulicu Stanka Dragojevića, a redari usmjeravaju lidere DF-a i kolonu da se kreću pored Skupštine i da izbjegavaju incidente.

19:41 Nekoliko kamenica je bačeno na zgradu DPS-a. Nije došlo do većih incidenata.

19:38 "Oni koji napadnu policiju su protiv protesta", poručili su organizatori protesta.

19:35 Mandić je postavio ultimatum vlastima: Do subote prelazna vlada ili dolazi cijela Crna Gora u Podgoricu. On je zamolio prisutne da niko večeras ne izaziva nasilje.

"Ako do subote ne formiraju prelaznu vladu i ne padne Đukanović, dolazi cijela Crna Gora u Podgoricu." Mandić je pozvao ljude da se vrate na Trg republike i da to urade "mirno i polako".

19:31 Andrija Mandić najavio "da ima nešto važno da kaže". Okupljeni skandiraju “Ostavke, ostavke”.

19:26 Kolona je stigla ispred zgrade MUP-a, gdje su ih dočekale jake policijske snage, i policijski psi. Andrija Mandić apeluje na okupljene da se smire strasti i da se izbjegne bilo kakav incident. Lideri DF-a su pozvali okupljene da ostanu na ulici, te da prelaze na trotoar uz zgradu Uprave policije.

19:24 Kolona demonstranata prolazi pored zgrade stare Vlade. Mogu se čuti povici "Milo, lopove". Saobraćaj na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog nije obustavljen, ali automobili i autobusi propuštaju kolonu.

19:21 Građani su mirno prošli pored Skupštine i uputili se preko Blažovog mosta. Sve protiče mirno, bez incidenata.

Mandić: Đukanović napustio zemlju >>>

19:17 Kolona je ušla u Bulevar Svetog Petra Cetinskog i ide ka Skupštini.

19:16 Prvi policijski kordon postavljen je u Ulici Vuka Karadžića prema Vladi Crne Gore. Kolona prolazi pored kordona bez većih incidenata. Poletjelo je nekoliko flaša.

19:14 Poslanici se drže ruku pod ruku i predvode kolonu koja se kreće Ulicom slobode u pravcu mosta Braće Zlatičanin.

19:10 Saobraćaj oko užeg centra grada se odvija nesmetano. U Ulici slobode nema pripadnika policije.

19:08 Okupljeni građani krenuli sa Trga republike ka Ulici slobode. Kolonu predvode poslnici DF-a.

19:06 "Svako da bude miran", poručio je lider Nove Andrija Mandić. On je kazao da je premijer Milo Đukanović oko 18:30 časova avionom napustio zemlju.

Zatražio je da svi učesnici protesta budu mirni i da se ponašaju dostojanstveno.

19:02 Suzavac je, navodno, bačen u Ulici Stanka Dragojevića, ali se masa ne razilazi.

18:59 Okupljeni građani skandiraju "Milo, ubico" i "Gotov je".

18:58 Lideri DF-a, među kojima su Nebojša Medojević i Branko Radulović, priključili su se učesnicima protesta. Oni bi trebalo uskoro da se obrate prisutnima.

18:54 Na protestno okupljanje stigli i poslanici DF-a Andrija Mandić, Slaven Radunović, Strahinja Bulajić, Koča Pavlović i Milutin Đukanović.

18:50 Nekoliko demonstranata zapalilo baklje.

18:43 Demonstrantni, sa crnogorskim zastavama, uzvikuju "Milo lopove".

Policija je juče ujutru nasilno prekinula miran protest ispred Skupštine Crne Gore, a uveče opet intervenisala i šok bombama, suzavcem i pendrecima spriječila šetnju rukovodstva DF-a sa građanima centrom grada.

Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) jednoglasno je u stavu da predsjednik Skupštine Crne Gore i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević zajedno sa Milom Đukanovićem snose najveću odgovornost zbog brutalne zloupotrebe sile nad građanima i poslanicima koji su mirno protestovali 20 dana ispred Skupštine Crne Gore, kazao je lider Demokratske narodne partije (DNP) i funkcioner DF-a Milan Knežević.

Galerija

Bonus video: