Simboli prošli, Pozitivna odustala od Srebrenice i Kosova

PCG, DF i SNP su usaglasile principe zajedničkog političkog djelovanja za formiranje lokalne vlasti u Nikšiću
57 pregleda 145 komentar(a)
Miodrag Lekić, Darko Pajović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Darko Pajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2012. 22:57h

Pozitivna Crna Gora, Demokratski front i Socijalistička narodna partija su večeras oko 22.30 sati usaglasile principe zajedničkog političkog djelovanja za formiranje lokalne vlasti u Nikšiću, u kojima je ta široka opoziciona koalicija uslovljena izričitim poštovanjem državnih simbola.

Sadržaj sporazuma objavljujemo integralno.

***

Imajući u vidu demokratski izraženu volju građana Nikšića za promjenu vlasti, svjesni sopstvene odgovornosti i značaja promjene vlasti u Nikšiću za budući razvoj grada i stvaranje uslova za bolji život građana, kao i za demokratizaciju Crne Gore Demokratski front, Pozitivna Crna Gora i Socijalistička narodna partija su se saglasili oko Principa političkog djelovanja

A) Zajedničko političko djelovanje u vršenju vlasti na lokalnom nivou

1.Depolitizacija i departizacija svih organa lokalne uprave.

2.Uspostavljanje nezavisnih i profesionalnih organa lokalne uprave, kao neophodnog uslova u procesu daljeg utvrđivanja, izgradnje i unaprijeđenja demokratije.

3.Uvođenje principa odgovornosti u svim organima na lokalnom nivou.

4.Eliminisanje svih vidova korupcije i organizovanog kriminala u organima lokalne uprave i javnim preduzećima i ustanovama. Sprovođenje nezavisne revizije dosadašnjeg poslovanja tih organa i povećanje transparentnosti upravljanja javnim finansijama.

5.Isključivanje revanšizma u organima lokalne uprave u odnosu na svoje političke konkurente, i izgradnja sistema koji je otvoren za sve one koji mogu da doprinesu razvoju grada bez obzira na partijsku pripadnost ili političku profilaciju. Poštovanje, zaštita i afirmisanje građanskog koncepta djelovanja u organima lokalne uprave, bez diskriminacije na osnovu nacionalne, etničke, vjerske ili druge pripadnosti.

6.Izrada strategije privrednog razvoja i plan mjera i aktivnosti na unaprijeđenju poslovnog ambijenta i privlačenju novih investicija

7.Izrada detaljne analize međusobnih potraživanja i obaveza između opštine i njenih organa, javnih preduzeća i ustanova na lokalnom nivou i velikih privrednih sistema.

8.Izrada analize pravnog i finansijskog položaja lokalne samouprave sa inicijativama za predloge izmjena i dopuna zakonodavstva u cilju pune i dosljedne primjene evropskih standarda u oblasti decentralizacije.

9.Kreiranje plana za korišćenje EU fondova.

B) Univerzalni demokratski principi zajedničkog djelovanja

1.Poštovanje nezavisnosti i suverenosti Crne Gore nastale nakon referenduma 2006. godine.

2. Nepoštovanje i neisticanje državnih simbola (zastava, grb, himna) od strane potpisnica ovog sporazuma uzrokuje raskid koalicije u Nikšiću.

3.Omogućavanje otvorenog i konstruktivnog dijaloga sa građanima o procesima evroatlantskih integracija Crne Gore u kome će svi imati ravnopravnu mogućnost da iskažu svoje stavove.

4.Saradnja sa lokalnim upravama (zajednicama) bivše SFRJ, bez izuzetka, o pitanjima koja su od značaja za ukupni društveno ekonomski razvoj Opštine Nikšić.

5.Jasan otklon od političke prošlosti devedesetih godina, koja je rezultirala teškim posljedicama ratnih dešavanja, gubitkom ljudskih života , velikim brojem izbjeglih i raseljenih lica, ogromnim materijalnim razaranjima, sankcijama i uništavanjem privredne osnove crnogorskog društva. Osuda genocida i svih zločina na prostoru bivše SFRJ i s tim u vezi poštovanje odgovarajuće odluke Međunarodnog suda pravde

6.Maksimalizacija napora da se zaustavi jezik mržnje, progoni neistomišljenika i kritičara vlasti i omogući sloboda govora kao preduslov objektivnog i profesionalnog novinarstva. Transformacija državnih medija u javne servise u skladu sa najboljom praksom demokratskih zemalja.

Bonus video: