Sindikat medija: Da se saslušaju Konjević, Vučković i Vučinić

Sindikat medija je istakao da očekuje od poslanika da iskoriste svoj uticaj i da novinari dobiju adekvatnu zakonsku zaštitu
4 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Boris Pejović
Mevludin Nuhodžić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.01.2014. 18:21h

Sindikat medija Crne Gore apelovao je na predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Mevludina Nuhodžića, kao i na poslaničke klubove da se dodatno angažuju ne bi li se u Crnoj Gori stvorili uslovi za slobodan rad zaposlenih u medijima.

"Sindikat medija Crne Gore uputio inicijativu za hitno kontrolno saslušanje pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu starješina Vrhovnog državnog tužilaštva, Branka Vučkovića, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Bora Vučinića, i Ministarstva unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, povodom napada na novinare.

Zahtjev je upućen predsjedniku Odbora Mevludinu Nuhodžiću i svim poslaničkim klubovima.

Zbog učestalih napada na novinare u Crnoj Gori, kao i brojnih nerješenih slučajeva napada i ubistva koja datiraju iz prethodnih godina, Sindikat medija je apelovao na poslaničke klubove i Nuhodžića da se angažuju i pomognu stvaranju uslova za slobodan rad zaposlenih u medijima.

Sindikat medija je istakao da očekuje od poslanika da iskoriste svoj uticaj i da novinari dobiju adekvatnu zakonsku zaštitu kao osnov stvaranja bezbjednog okruženja za njihov rad. "Nadamo se da ćete se založiti za uvođenje novog krivičnog djela, kako bi novinari dobili zakonsku zaštitu po ugledu na onu koju imaju službena lica", navodi se u inicijativi".

Sindikat je podsjetio na niz napada kojima su isloženi radnici u medijima u Crnoj Gori u posljednje vrijeme.

"Sindikat medija je podsjetio poslanike na nedavno prebijanje novinarke dnevnog lista Dan Lidije Nikčević, postavljanje eksploziva ispod prozora glavnog urednika Vijesti, prijetnje direktorici Monitora Milki Tadić Mijović, privođenje, prijetnje i obijanje automobila autoru "Robin Huda" Darku Ivanoviću.

"Ovakvi primjeri na žalost nijesu novina u Crnoj Gori jer su još neistraženi ubistvo urednika lista "Dan" Duška Jovanovića, pokušaji ubistva novinara Vijesti i Monitora Tufika Softića, napad na imovinu Vijesti (paljenje vozila, kamenovanje redakcije), postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila novinara Dnevnih novina Uroša Radulovića.

Takođe, istrage o nalogodavcima napada na Željka Ivanovića i Oliveru Lakić (Vijesti) nijesu odmakle od početka, kao što je i ostalo nejasno kako je došlo do zastare postupka za prebijanje novinara Mladena Stojovića".

Sindikat medija vjeruje da je takva situacija stvorila utisak da nije kažnjivo napadati novinare, pa su oni postali otvorena meta nezadovoljnicima svake vrste, iako je Evropska komisija u nekoliko posljednjih izvještaja insistirala na djelotvornom istraživanju napada na medije i novinare. "Obzirom na to da su novinari životno ugroženi na radnom mjestu, smatramo da ste pozvani da predzmete sve što je u vašoj moći da zaštitite slobodu informisanja u državi koja bez tog uslova ne može biti članica Evropske unije", navodi se u inicijativi.

Bonus video: