Sindikat prosvjete nezadovoljan: Što će i kako će predavati profesori

(Ova) ponuda opoziciji predstavlja najveći ustupak koji je Vlada mogla napraviti, rekao je premijer Lukšić
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2011. 18:37h

Dok premijer Igor Lukšić poručuje da je rješenje za jezik koje je ponudio najveći ustupak koji je Vlada mogla ponuditi, Demokratska srpska stranka (DSS) poziva opoziciju da ne prihvata predlog prema kojem će se nastavni predmet u školama zvati crnogorski/maternji jezik i književnost.

Iz Sindikata prosvjete poručuju da su nezadovoljni jer samo nekoliko dana prije početka školske godine nije definisano šta će i po kojem sistemu đaci učiti jezik.

Prema Lukšićevom predlogu, đaci će dobijati samo jednu ocjenu, a u đačke knjižice i svjedočanstva mogu upisati da su je dobili iz crnogorskog, crnogorskog/srpskog jezika i književnosti, crnogorskog/bosanskog jezika i književnost, crnogorskog/hrvatskog jezika i književnost ili iz maternjeg jezika. Učenici će koristiti nove ali i stare udžbenike.

“To je apsolutno neprihvatljivo. To je predlog koji samo dalje ponižava srpsku jezičku zajednicu u Crnoj Gori i potpuno smo ubijeđeni da ga niko od parlamentarne opozicije ne smije prihvatiti”, rekao je predsjednik DSS-a Ranko Kadić.

“(Ova) ponuda opoziciji predstavlja najveći ustupak koji je Vlada mogla napraviti. Na početku školske godine učenici bi se opredijelili koji će jezik unijeti u naziv predmeta. Na ovaj način ispoštovaćemo odredbe Ustava, načela građanskog društva, te obezbijediti učenicima da upoznaju bogatstvo svih jezika koji se govore na ovom području”, naveo je Lukšić u poruci na svojoj Facebook stranici.

“To je apsolutno neprihvatljivo. To je predlog koji samo dalje ponižava srpsku jezičku zajednicu u Crnoj Gori i potpuno smo ubijeđeni da ga niko od parlamentarne opozicije ne smije prihvatiti”, rekao je predsjednik DSS-a Ranko Kadić agenciji MINA.

DSS smatra da je minimum koji se može smatrati samo prelaznim rješenjem da se zadrži dosadašnji oblik upotrebljavanje maternjeg jezika i da na kraju godine svako ima pravo da se izjasni da li će govoriti srpskim ili crnogorskim jezikom, i da se zadrže stari udžbenici.

“Ovo što predlaže Lukšić i dalje je ponižavanje i neshvatanje realnosti”, rekao je on.

Još uvijek čekaju rješenje

Ukazujući da bi đaci u školama učili crnogorski/srpski, crnogorski/bosanski i crnogorski/hrvatski, Kadić je ocijenio da bi po tom predlogu srpski jezik bio ravnopravan ne sa crnogorskim nego sa bosanskim i hrvatskim jezikom.

Kadić je pozvao lidera PzP Nebojšu Medojevića da, kako je rekao, ne pomaže, odnosno ne “brani” srpsku govornu većinu: “Jer ako je ovo za njega prihvatljivo za nas 45 odsto nije”.

“Školska godina počinje 1. septembra, a nije jasno kako će se obezbijediti jedinstvenost nastavnog procesa u kome će učenici izučavati predmete jezika. Ova situacija će najviše pogoditi prosvjetne radnike”, kazao je agenciji MINA predsjednik Sindikata Zvonko Pavićević.

On smatra da je situacija oko jezika skretanje pažnje sa mnogo krupnijih problema.

U DSS-u, kako je rekao Kadić, smatraju da je jedino moguće rješenje bojkot nastave i da to pravo pripada svim građanima koji su se na popisu izjasnili da govore srpskim jezikom.

“Samo u totalitarnom (Milo) Đukanovićevom režimu može da se desi da većina, u ovom slučaju srpska govorna zajednica, traži ravnopravnost sa manjinom”, rekao je on.

Na puitanje da li smatra opravdanim najavu pojedinih roditelja da neće djecu slati u školu, Pavićević je rekao da svako ima pravo da odluči o tome šta će uraditi.

„Svako ima pravo, pozivajući se na prava djeteta i na Ustav, da njegovo dijete treba da uči na onom jeziku na kojem se izjasnio na popisu“, naveo je on.

To je apsolutno neprihvatljivo

To je predlog koji samo dalje ponižava srpsku jezičku zajednicu u Crnoj Gori i potpuno smo ubijeđeni da ga niko od parlamentarne opozicije ne smije prihvatiti, smatra predsjednik DSS-a Ranko Kadić

NS čeka konačan dogovor Narodna stranka će, prema riječima predsjednika Predraga Popovića, sačekati da vidi kakav će biti konačan rasplet pregovora parlamentarne opozicije i Lukšića.

“Sačekaćemo krajnji rezultat razgovora i vidjeti šta podrazumijeva taj njihov sporazum”, rekao je Popović agenciji MINA. On je kazao da parlamentarna opozicije nije zatražila mišljenje NS i drugih opozicionih vanparlamentarnih stranaka.

“Mi se dok god traju njihove konsultacije sa režimskim strankama nećemo izjašnjavati o tom predlogu. Naš zahtjev je da se srpski jezik mora izučavati”, rekao je Popović.

Galerija

Bonus video: