Siništaj: Ako nas Đukanović prevari, napuštam vlast

"Mislim da će to biti zadnji put da stavljamo potpis na sporazume sa njim, ako ovo ne ispoštuje", kazao je Siništaj
0 komentar(a)
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva Vijesti
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.12.2012. 19:19h

Funkcioner “Force za jedinstvo” Vaselj Siništaj kazao je da će napustiti vladajuću koaliciju ukoliko premijer Milo Đukanović ne ispuni dogovor iz sporazuma sa predstavnicima manjinskih stranaka o formiranju vladajuće većine.

Siništaj je na sjednici Gradske opštine Tuzi juče poručio da od Đukanovića prije svega očekuje da ispuni obećanje o formiranju punopravne opštine Tuzi.

“Vjerujem da će premijer učiniti sve da se ispoštuje ono na šta je stavio potpis. Mislim da će to biti zadnji put da stavljamo potpis na sporazume sa njim, ako ovo ne ispoštuje. Ja učešće u vlasti vežem za određeni vremenski peirod, a ako se nakon toga ne ispune zahtjevi, javno vam kažem da lično više neću biti dio vlasti”, kazao je Siništaj koji bi ponovo u poslaničke klupe trebao da se vrati za dvije godine tako što bi zamijenio Genci Nimanbegua.

On je kritikovao odluku Glavnog grada da prolongira održavanje referenduma o opštini Tuzi, iako je Đukanović tokom predizborne kampanje poručio da će referendum biti održan uporedo sa predsjedničkim izborima na proljeće 2013. godine.

Siništaj je kritikovao odluku Glavnog grada da prolongira održavanje referenduma o opštini Tuzi

U odluci koju je potpisao podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša, navodi se da je prije raspisivanja referenduma Glavni grad mora da ispuni određene zakonske pretpostavke za finansiranje studije opravdanosti teritorijalne promjene. Kako je pojašnjeno, to podrazumijeva usvajanje budžeta za 2013. godinu, kao i donošenje programa rada podgoričkog parlamenta za narednu godinu, programa javnih nabavki i raspisivanje tendera za najboljeg ponuđača za izbor studije. U Mugošinom odgovoru odbornicima u Tuzima, navodi se da nema zakonskih smetnji da se konsultativni referendum održi kad i predsjednički izbori, ali da bi njihovo organizovanje istog dana uzrokovalo brojne probleme u organizaciji a ne bi smanjilo ukupne troškove.

Navodi se i da se Glavni grad izjasnio o studiju o opravdanosti formiranja opštine Malesija koju su državnom parlamentu ljetos predali Siništaj i poslanik Force Genci Nimanbegu, ali da ona nije procesuirana zbog kašnjenja sa konstituisanjem vlade.

Siništaj je kazao da vlast time nastavlja sa diskriminacijom lokalne samouprave.

Bonus video: