Siništaj traži skraćenje mandata Skupštine Tuzi

Siništaj je kazao “Vijestima” da će podnijeti inicijativu jer, uprkos stupanju na snagu četiri Zakona koja su usvojena u Skupštini Crne Gore, Tuzi nemaju sva prava kao opština u okviru glavnog grada
5 komentar(a)
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.11.2016. 19:41h

Odbornik Građanske inicijative Vaselj Siništaj će na prvoj narednoj sjednici u Tuzima podnijeti inicijativu za skraćenje mandata Skupštine gradske opštine Tuzi. Ukoliko njegov predlog prođe, to bi, kako je ocijenio, značilo da na proljeće budu raspisani izbori u Podgorici i gradskim opštinama Tuzi i Golubovci.

Siništaj je kazao “Vijestima” da će podnijeti inicijativu jer, uprkos stupanju na snagu četiri Zakona koja su usvojena u Skupštini Crne Gore, Tuzi nemaju sva prava kao opština u okviru glavnog grada.

On je kazao da su 15. januara 2016. stupile na snagu odluke o izmjenama i dopunama Zakona o glavnom gradu, Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakon o lokalnoj samoupravi i njenom finansiranju. Nakon toga je, kako je kazao, predsjednik države bio u obavezi da raspiše vanredne lokalne izbore u Podgorici, kao i prve izbore za odbornike u Golubovcima i Tuzima, što on nije učinio. Siništaj je ocijenio da nema zakona ako se ne implementiraju, navodeći da Tuzi, kao i ostale opštine, treba da imaju svoju teritoriju, nadležnosti i budžet.

Posljednji izbori u Podgorici održani su u maju 2014. godine.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da će njegova inicijativa 'proći' u Skupštini, Siništaj je kazao da sve zavisi od DPS-a, čiji odbornici imaju najveću odgovornost.

Odbornik DPS-a u Skupštini GO Tuzi, Nikola Gegaj, kazao je “Vijestima” da je DPS uvijek spreman za izbore i da od izbora nikada ne bježi.

Gegaj je istakao da je i više nego siguran da će i na tim izborima ubjedljivo pobijediti, bili oni održani sljedeće godine ili u redovnom terminu, 2018. godine.

“Međutim, mišljenja smo da moramo sjesti i dogovorom i dijalogom doći do zajedničkog rješenja koje će biti prihvatljivo, u najvećoj mjeri, za sve. Mi se držimo usmenog dogovora sa albanskim nacionalnim strankama da ćemo se dogovoriti kada ćemo ići na izbore”, ocijenio je Gegaj.

On je istakao da treba svi politički subjekti, koji participiraju u Skupštini GO Tuzi, da se dogovore o terminu izbora.

“Siguran sam da rezultati nedavnih parlamentarnih izbora ukazuju da što prije treba ići na izbore, ali DPS uvijek poštuje dogovore sa političkim strankama, bili oni usmeni ili pisani”, istakao je Gegaj.

Bonus video: