Sinova tazbina i kum se bore protiv korupcije

Ćalovićeva je objasnila da je Radonjić, bivši policijski funkcioner, doveden iz penzije za direktora te Agencije, kao i da tokom njegovog mandata nijedan javni funkcioner nije uhapšen zbog korupcije
581 pregleda 33 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.10.2015. 05:39h

Izbor Sretena Radonjića za direktora Agencije za sprečavanje korupcije je poruka da će novo tijelo ličiti na Komisiju Slobodana Lekovića i da će joj osnovni posao vjerovatno biti da štiti korumpirane funkcionere, ocijenila je članica Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, direktorica MANS-a Vanja Ćalović.

Ćalovićeva je to objasnila navodima da je Radonjić, bivši policijski funkcioner, doveden iz penzije za direktora te Agencije, kao i da tokom njegovog mandata nijedan javni funkcioner nije uhapšen zbog korupcije.

Da njene sumnje nijesu bez osnova ukazuje i prijateljska veza Radonjića sa vicepremijerom i zamjenikom predsjednika DPS-a Duškom Markovićem. Radonjićeva ćerka i Markovićev sin, Nikola, zaposlen u “Montenegro erlajnzu”, su u braku.

Duško Marković juče nije odgovorio na poziv i SMS “Vijesti”, na broj poznat redakciji, da li je protežirao izbor Radonjića, dok je juče izabrani direktor Agencije odbio da razgovara sa novinarima “Dana” i “Vijesti”.

Zakonom o sprečavanju korupcije, Radonjiću je u opisu posla da provjerava nekretnine i novčana sredstva funkcionera i sa njima povezanih lica, kao i njihov udio u preduzećima. Po zakonu, povezano lice sa funkcionerom je srodnik u prvoj liniji i pobočĉnoj do drugog stepena srodstva, srodnik po tazbini do prvog stepena srodstva...

Osim toga, Agenciji je shodno zakonu u opisu posla i kontrola finansija političkih partija. Marković je drugi čovjek DPS-a, partije čije su visoki funkcioneri u aferi “Snimak” označeni kao nalogodavci kupovine glasova.

Poslije formiranja Specijalnog tužilaštva, uspostavljanje nezavisne Agencije za antikorupciju do januara 2016. je najbitniji uslov Brisela za napredovanje Crne Gore u EU integracijama.

Ćalovićeva je juče na sjednici Savjeta jedina glasala protiv izbora Radonjića, a među onima koji su ga podržali je i kum Duška Markovića. Izvor iz Savjeta je rekao da je jedan od pet članova Savjeta Markovičev kum, ali nije želio da potvrdi, ni demantuje da je riječ o Radulu Žuriću.

Radonjić je u policiji bio rukovodilac bezbjedonosnog sektora, načelnik Uprave policije, pomoćnik ministra, načelnik uprave kriminalističke policije i rukovodilac Forenzičkog centra. On je juče iza zatvorenih vrata odgovarao na pitanja članova Savjeta, kao i njegovi protivkandidati Mladen Tomović i Dušan Drakić. Jedino je advokat Željko Tomović javno iznio svoj program, nagovjestivši da će dovesti u pitanje regularnost današnjeg izbora. Iako je zbog protesta DF-a na glavni ulaz u Skupštinu bilo nemoguće ući ili izaći, Radonjić je tamo jedini napustio parlamenta.

Obrenović obmanuo Savjet da saslušanje treba da bude tajna

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nije zauzimala stav o sjednici Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije na kojoj se saslušavaju kandidati za direktora te Agencije, rekao je “Vijestima” predsjednik Savjeta Muhamed Đokaj.

Sjednica Savjeta bila je zatvorena za javnost na osnovu navodnog mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka. Član Savjeta i direktor Agencije za SPI Bojan Obrenović rekao je na sjednici da kandidati imaju pravo da odgovaraju na pitanja iza zatvorenih vrata zbog zaštite ličnih podataka.

“To da se on poziva na mišljenje Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, a da ne učestvuje u postupku usvajanja mišljenja Savjeta Agencije, iziskuje minimum preciznosti da citira navode iz mišljenja na koje se poziva. Kada su lični podaci u pitanju moj stav je da su oni već objavljeni na internetu i kada postoji interes javnosti da zna o kandidatima koji su pretendenti za ovako veliku funkciju, onda ne vidim zakonsko ograničenje da mediji prisustvuju sjednici. Prezumpcija je da članovi Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije neće pitati kandidate o ličnim i podacima iz privatnog života koji nisu relevantni za obavljanje funkcije”, objasnio je Đokaj.

Pitanje javnosti rada Savjeta pokrenuo je Institut alternativa.

Bonus video: