Sirena za uzbunu i zvuci eksplozije na otvaranju Info centra

“Ovo je NATO”, orilo se iz prostorija IN4S, nakon čega bi ponovo počela sirena za uzbunu, praćena zvukom eksplozije
130 pregleda 149 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 22:38h

Zvuk sirene za uzbunu koja se posljednji put u Podgorici čula 1999. godine, obilježio je otvaranje Info centra o evroatlantskim integracijama.

Aktivisti organizacije IN4S, koja se protivi članstvu Crne Gore u NATO, potrudili su se da zvuci pucnjave i eksplozija sa razglasa iz svojih prostorija, preko puta novootvorenog centra, nadjačaju prigodne govore crnogorskih i NATO zvaničnika na otvaranju tog centra.

“Ovo je NATO”, orilo se iz prostorija IN4S, nakon čega bi ponovo počela sirena za uzbunu, praćena zvukom eksplozije, dok je premijer Igor Lukšić pokušavao da govorio o značaju evroatlantskih intagracija i informisanju građana o prednosti članstva u NATO-u.

Aktivisti mreže nevladinih organizacija “Ne u rat, ne u NATO” dijelili su gostima i novinarima letke na kojima su fotografije ruševina iz Iraka i Avganistana nakon djelovanja savezničkih trupa, ali i prizori granatiranih gradova nakon NATO bombardovanja SRJ 1999. godine.

Poručili su da je to način da protestuju protiv načina na koji “Vlada gura Crnu Goru u NATO”, ali i da se ne zaboravi da je od savezničkih bombi stradalo šest crnogorskih građana.

Info centar je projekat nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (CDT), pokrenut sa ciljem “podsticanja aktivnog dijaloga” i povećanja znanja građana o evroatlantskim integracijama, koji je otvoren u Podgorici.

“Uloga Info centra je da građanima pruži odgovore na sve aspekte članstva Crne Gore u NATO-u, što će doprinijeti jačanju njihove svijesti o značaju tog saveza, kazao je premijer Lukšić. On je kazao da NATO i EU ne dijele samo sjedište u Briselu, već i mnoge vrijednosti. To znači da je svaki korak Crne Gore ka NATO-u ujedno i korak ka EU. Koračajući ka alijansi ona korača ka nama i to je snaga te organizacije”, kazao je on.

Predsjednik CDT-a Milica Kovačević kazala je da su u centar dobrodošli svi građani

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Kolinda Grabar kazala je da je otvaranje Info centra bitan događaj za Crnu Goru i za alijansu. Ona smatra da će Centar “otvoriti dijalog sa građanima” o tome šta je Sjevernoatlantski savez. Crna Gora je, kako je kazala, uradila dosta na borbi protiv korupcije i stabilizaciji pravosuđa, što su sve kriterijumi za članstvo.

Predsjednik CDT-a Milica Kovačević kazala je da su u centar dobrodošli svi građani.

“Nećemo se baviti pitanjima procenta podrške građana za ulazak u alijansu, već je naša misija da odgovorimo na sva njihova pitanja”, dodala je ona.

Kovačević je saopštila da će u Centru biti organizovane radionioce, predavanja i projekcije filmova na temu NATO integracija. Info centar se nalazi na Rimskom trgu, u prostoru iznajmljenom od biznismena Vuka Rajkovića, kuma šefa DPS-a Mila Đukanovića.

Video: Zoran Bojović

Zabranili Kuljak da časti goste jajima i paradajzom

Govornici na otvaranje Info centra pali su u drugi plan i kada se među gostima pojavila profesor ekonomskog fakulteta Mirjana Kuljak koja je zvaničnicima pokušala da podijeli paradajz i jaja, umjesto da ih time, kako je objasnila, gađa.

Kuljak se tokom govora Lukšića pojavila sa kesom u ruci u sa oznakom jednog podgoričkog marketa, punom jaja i paradajza, ali je munjevitom brzinom regovalo vladino obezbjeđenje koje joj nije dozvolilo da se približi okupljenim gostima i novinarima.

Dvadesetak minuta su pratili svaki njen korak ispred centra, formirajući obruč oko Kuljak i pozivajući je na “civilizovan razgovor”.

On je ponavljala da je NATO organizacije sa kojom nema razgovora i da je “ubila slobodan duh građana”.

Galerija

Bonus video: