Sjednica Odbora: Povrede izbornog prava nadležnost Specijalnog tužilaštva

Za predlog izmjene Zakona o Specijalnom tužilaštvu koji su podnijeli poslanici Ranko Krivokapić, Dritan Abazović i Zoran Miljanić glasali su predstavnici DPS-a i SDP-a, dok je poslanica SNP-a Snežana Jonica bila uzdržana
1 komentar(a)
Odbor, Foto: Filip Roganović
Odbor, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.07.2016. 19:20h

Odbor za politički sistem, pravosuđe i u pravu podržao je predlog da Specijalno državno tužilaštvo na čijem se čelu nalazi Milivoje Katnić preuzme u svoju nadležnost povrede izbornog prava.

Za predlog izmjene Zakona o Specijalnom tužilaštvu koji su podnijeli poslanici Ranko Krivokapić, Dritan Abazović i Zoran Miljanić glasali su predstavnici DPS-a i SDP-a, dok je poslanica SNP-a Snežana Jonica bila uzdržana.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Katnić kazali su da će procesuiranje povreda izbornog prava otežati njihov rad, ali da će oni svakako sprovoditi zakon.

“Radi se o postupcima koji se izvršavaju često uz uptrebu sile, prijetnje, falsifikovanje, mogu da izazovu nerede. Imajući u vidu kapacitete Specijalnog tužilaštva ja se ne zalažem da to bude naša nadležnost, ukoliko se izglasa, mi smo tu da sprovodimo zakon” rekao je Stanković.

Abazović je, obrazlažući predlog izmjene zakona, rekao da su imali u vidu da Specijalno tužilaštvo jedino radi nešto po pitanju zloupotreba i da su ranije kazne za povrede izbornog prava bile preblage. “Kada oni koji imaju namjeru da izvrše zloupotrebu, budu znali da ih ne tretira Osnovno tužilaštvo, dobro će razmisliti prije nego naprave zloupotrebe” rekao je Abazović. Katnić je rekao da će sve učiniti da počinioci budu procesuirani i izvedeni pred sud. Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da njena partija podržava ovo rješenje, ali da očekuju da će ono biti privremeno. Poslanici DPS-a juče nisu podržali amandmane Jonice, koja je predložila da članove Specijalnog policijskog tima imenuje direktor Uprave policije na predlog Katnića, i da to mora učiniti u roku od 15 dana od predloga. Nije podržan ni njen predlog da se kriminalizuje objavljivanje informacija iz tužilaštva, ali će se o tim amandmanima izjašnjavati i plenum.

Bonus video: