Sjednice SO do kraja sedmice: Lekić neće da zakaže, pa mora Vlada

Prvo će biti izabran šef Skupštine, a na narednoj sjednici sljedeće sedmice i gradonačelnik
1 komentar(a)
Miodrag Lekić, Slavka Maraš, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Slavka Maraš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.09.2014. 06:17h

Nastavak sjednice Skupštine Glavnog grada, na kojoj će biti izabran predsjednik gradskog parlamenta i imenovan sekretar, održaće se do kraja ove sedmice, saznaju “Vijesti” u DPS-u.

Izvor “Vijesti” je rekao da će na drugoj sjednici Skupštine Glavnog grada, koja će biti održana vjerovatno sljedeće sedmice, izabrati gradonačelnika.

Drugi izvor iz vladajuće koalicije kazao je “Vijestima” da će nastavak sjednice SO morati da zakaže Vlada, jer je lider DF Miodrag Lekić, koji je predsjedavao prvom sjednicom kao najstariji odbornik, podnio ostavku na tu funkciju i sada nema ko da zakaže sljedeću sjednicu.

"Ne može trećina odbornika tražiti sazivanje sjednice, jer nije u pitanju vanredna sjednica, već nastavak konstitutivne, kojom je predsjedavao Lekić koji je podnio ostavku. Previše je pravnih praznina u Poslovniku i zakonu, vjerovatno će Vlada morati da sazove sjednicu” kazao je taj izvor.

Lekić je u petak podnio ostavku na odborničku funkciju. Iz DF-a je tada saopšteno da odbornici tog saveza neće prisustvovati sjednici Skupštine Glavnog grada, "zbog izborne prevare građana".

Lekić je saopštio da ne namjerava da sprečava održavanje sjednice Skupštine Glavnog grada, ali da neće biti na njoj zbog, kako je rekao, poštovanja građana Podogorice koji su većinski glasali za političke snage promjena.

Ukoliko predsjedavajući novog saziva SO ne zakaže sjednicu, odnosno njen nastavak, to može uraditi Vlada, predviđeno je Poslovnikim o radu SO i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Prema Poslovniku sjednicu može sazvati predsjednik Skupštine po sopstvenoj inicijativi, na zahtjev gradonačelnika, jedne trećine odbornika i po inicijativi najmanje 2000 punoljetnih građana koji imaju prebivalište na teritoriji Podgorice.

Bonus video: