Sjednice Ustavnog odbora će biti zatvorene za javnost

Krivokapić je novinarima rekao da će se s poslom krenuti od postojećioh amadmana skupštinskog odbora na koje je primjedbe imala opozicija ali i Venecijanska komisija
2 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.01.2013. 14:09h

Jedino oko čega su se na na prvoj sjednici Ustavnog odbora, kojim predsjedava predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, dogovorili predstavnici vlasti i opozicije je da ustavne promjene ne smiju biti dnevno politička priča i da će se svi zalagati da se dođe do kompromisa prilkom pisanja tog pravnog ali i akta političke volje.

Naredna sjednica, trebalo bi da se održi u ponedjeljak ali dogovora nema od čega i kako će se početi tražiti rješenja za mijenjanje ustava u oblasti pravosuđa, jer dvotrećinske većine na predložene amadmane u prošlom sazivu nema.

Da dvotrećinske većine za postojeća predložena rješenja nema potvrdio je i Krivoikapić na Odboru, a da za njih neće glasati najavili su iz Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije. Predsjednik Odbora istakao je da nije limitirano vrijeme u kojem će se završiti rad na mijenjanju ustava, čime neće “ispuniti očekivanja” ministra pravde i potpredsjednika Vlade Duška Markovića da se ta priča zatvori do kraja proljeća.

Ipak nakon sjednice, Krivokapić je novinarima rekao da će se s poslom krenuti od postojećioh amadmana skupštinskog odbora na koje je primjedbe imala opozicija ali i Venecijanska komisija. On je rekao da neće da kaže stav njegove partije povodom preporuke VK da se vrhovni državni tužilac bira dvotrećinskom većinom u Parlamentu obrazlažući kako prrednost da saznaju njegovo mišljenje imaju njegove kolege u parlamentarci.

U načelu je dogovoreno da se sjednice ako bude dobre saradnje između članova Odbora zatvore za javnost, a da predstavnik iz reda opozicije komunicira sa medijima nakon sjednica tog skupštinskog tijela.

Ako pak ne bude, DF insistira da sjednice budu otvorene za javnost. Krivokapić predlaže taj model jer se prema njegovim riječima pokazao kao dobar prilikom pisanja izmjena važećeg Ustava, naglašavajući da time ne namjerava da partijama i njihovim liderima ograniči pravo da komentarišu i politički djeluju u tom smislu. On je istakao da želi da posao oko mijenjanja Ustava zaštiti od izbornog procesa koji slijedi na proljeće.

Nije prošao predlog Krivokapića da se za potpredsjednika Odbora izabere Velizar Kaluđerović, koji je učestvovao i u pisanju amadmana, koji je i sam rekao da danas ne može prihvatiti funkciju jer se ne zna broj potredsjednika iz redova opozicije u drugim skupštinskim Odborima.

Neće Vujanovića

Krivokapić ponovio je danas da Socijaldemokratskapartija na čijem je čelu neće podržati predlog većeg koalicionog partnera da kandidat za predsjednika države ispred koalicije bude Filip Vujanović.

On je ponovio da njegova partija neće podržati taj predlog jer on nema pravo po Ustavu na novi madat.

Bonus video: