Skandinavski model: Ambasade pod istim krovom sa zemljama regiona

Crna Gora bi uskoro mogla otvoriti ambasade pod istim krovom sa susjednim državama
4 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 20:26h

+Crna Gora bi mogla uskoro da otvori ambasade u Ukrajini, Španiji i nekoj od država Skandinavije u prostorijama koje već koristi neka od država regiona ili koja će zajedno sa crnogorskom Vladom zakupiti prostor za smještaj budućeg diplomatskog predstavništva.

Crnogorska Vlada već je potpisala zvanični sporazum o uspostavljanju i zajedničkom korišćenju diplomatskog predstavništva sa Makedonijom, a u toku su razgovori i sa drugim državama.

Ideja o zajedničkom korišćenju objekata za diplomatsko konzularana predstavništva, takozvana kolokacija, potekla je od Ministarstva vanjskih poslova Srbije, a osnovni razlog je da se, u vremenu finansijske krize, smanje troškovi diplomatske mreže.

Intencija je da se uspostavljanje zajedničkih predstavništava uradi po ugledu na skandinavski model što bi značilo da država čija ambasada ima višak prostora ustupi taj prostor državi koja nema ili ima male prostorije, koje nisu dovoljne za normalno funkcionisanje diplomatske misije.

Iz srpskog ministarstva je ranije saopšteno da su kontakti već uspostavljeni sa Skopljem, Podgoricom, Sarajevom i Ljubljanom, o eventualnim zajedničkim diplomatskim ispostavama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi

“Vlade Crne Gore i Makedonije potpisale su 27. septembra 2013. godine bilateralni sporazum o kolokaciji DKP-a, a i sa drugim državama se vode razgovori u tom pravcu. Na osnovu tog dokumenta Makedonija će Crnoj Gori ustupiti dio prostora već otvorenih ambasada u zemljama gdje planiramo otvaranje novih DKP-a, o čemu će biti sačinjen pojedinačni protokol za svaku državu u kojoj se takav aranžman bude pravio, a na osnovu brižljive procjene i analize troškova”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić nedavno je kazao da će u budućem periodu tražiti , u partnerstvu sa zemljama regiona, mogućnosti za otvaranje ambasade u Kijevu, jednoj od skandinavskih zemalja i u Španiji.

Najveći zagovornik ideje je makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je izjavio da iza podjele prostora diplomatskih objekata nema nikakve političke pozadine, da se radi o čistoj finansijskoj uštedi kako bi se koristile zajedničke prostorije, ali ne i zajednička diplomatija. Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki je pojasnio da već duže vrijeme razgovara sa kolegama iz Srbije, Turske, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske povodom realizacije ideje o podeli prostora diplomatskih objekata koji nisu u potpunosti iskorišćeni.

Analiza najmanje jednom godišnje: Lukšić i Mrkić (FOTO: Boris Pejović)

Iz srpskog ministarstva je ranije saopšteno da su kontakti već uspostavljeni sa Skopljem, Podgoricom, Sarajevom i Ljubljanom, o eventualnim zajedničkim diplomatskim ispostavama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Srbija, kako pišu tamošnji mediji, tokom ove godine planira da otvori ambasade u Saudijskoj Arabiji, Kataru i Gani, ali i pet diplomatskih kancelarija koje bi bile smeštene u Venecueli, Čileu, Peruu, Vijetnamu i Kambodži.

“Najbliži smo dogovoru sa Makedoncima i Crnogorcima. Mi nastavljamo sa svojim planom širenja DKP mreže, ali ćemo ponuditi svima koji su zainteresovani da nam se priključe. To bi, s jedne strane, smanjilo troškove, ali bi omogućilo da države regiona budu zastupljenije i vidljivije u mnogim dijelovima svijeta, kao i da lakše združeno nastupaju na trećim tržištima”, izjavio je šef diplomatije Srbije Ivan Mrkić.

On je pojasnio da je “skandinavski model” veoma uspješan i naveo primjer Tokija, gdje su u jednoj zgradi smještene diplomate iz više od 15 zemalja Latinske Amerike.

Srbija zastupa interese Crne Gore i njenih državljana u više od 40 zemalja u kojima nema crnogorskog diplomatskog predstavništva. Slične sporazume o pružanju konzularnih usluga i konzularnoj zaštiti Crna Gora ima s Hrvatskom i Bugarskom.

Sve prednosti dijeljena

Predlogom o zajedničkim DKP predviđa se, takođe, mogućnost nalaženja zajedničkih prostorija u državama u kojima obje zemlje nemaju, ali planiraju otvaranje DKP-a.

"Na osnovu pomenutih pojedinačnih protokola biće precizirana zajednička sredstva i usluge koje će se koristiti, kao i niz drugih elementata čije će troškove strane dijeliti. Najmanje jednom godišnje previđen je redovni sastanak predstavnika ugovornih strana, na kojem će biti izvršena evaluacija zajedničkog rada. Ovakvi aranžmani doprinose ekonomičnosti i efikasnosti rada DKP-a, omogućuju brže širenje diplomatske mreže uz vidno manje troškove, a smještaj ambasada zemalja regiona na jednom mjestu pojačava vizibilitet interesa i potencijala svake države pojedinačno, ali i regionalnih mogućnosti", saopšteno je iz MVPEI.

Galerija

Bonus video: