Skenderbegu bista u Zatrijepču

"Konačno sa zadovoljstvom možemo potvrdili da je inicijativa za postavljenje biste Skenderbegu dobila podršku DPS-a i njenog čelnika u Tuzima Halila Dukovića”, kazao je Đeljošaj
291 pregleda 24 komentar(a)
Skenderbeg (novina), Foto: RFE
Skenderbeg (novina), Foto: RFE
Ažurirano: 27.11.2018. 06:47h

Bista Đerđa Kastriota Skenderbega biće postavljena pored istoimene škole u Zatrijepču pored Podgorice, kazao je predsjednik Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj. On je kazao da je inicijativa za postavljanje biste albanskog nacionalnog heroja dobila podršku i vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

“Uspjeli smo poslije brojnih napora, počev od procedura u podgoričkoj opštini koja je u međuvremenu nadležnost prepustila Opštini Tuzi. Konačno sa zadovoljstvom možemo potvrdili da je inicijativa za postavljenje biste Skenderbegu dobila podršku DPS-a i njenog čelnika u Tuzima Halila Dukovića”, kazao je Đeljošaj.

Albanska alternativa je u avgustu najavila da će inicirati postavljanje dva spomenika Skenderbegu na području opštine Tuzi. Iz Đeljošajeve partije su tada kazali da su pripremili sve zakonske procedure za Vladu Crne Gore i druge institucije, propisane zakonom za postavljanje spomenika Skenderbegu u Zatrijepču, ispred OŠ “Đerđ Kastrioti Skenderbeg” i u centru opštine Tuzi.

“Veoma mi je drago da će se time ispuniti želja mještana Zatrijepča, posebno onih iz dijaspore, u vrijeme kada obilježavamo 550 godina od smrti albanskog nacionalnog heroja. Zbog slavne istorije Zatrijebač zaslužuje Skenderbegovu bistu”, kazao je Đeljošaj.

Gradonačelnik Ulcinja Ljoro Nrekić je u julu najavio podizanje spomenika Skenderbegu u centru te opštine, navodeći da će podizanje spomenika finansirati dijaspora. On je tada pojasnio i da je urađeno idejno rješenje i dobijene dozvole Ministarstva kulture, kao i da će spomenik biti postavljen na kružnom toku kod zgrade Opštine. Đerđ Kastriot, poznat kao Skenderbeg, u Kruji je vodio pokret otpora protiv napada Otomanske imperije.

Bonus video: