Skupština nije prikazala donacije

Na sajtu parlamenta objavljene zarade za mart, varijabila nema, ali ni umanjenja za iznos uplaćen Nacionalnom koordinaciom tijelu za borbu protiv korona virusa
5593 pregleda 7 komentar(a)
Nije bilo varijabila za poslanike kao prethodnih godina: Brajović, Foto: Savo Prelević
Nije bilo varijabila za poslanike kao prethodnih godina: Brajović, Foto: Savo Prelević

Poslanici Skupštine Crne Gore zvanično su primili zarade za mart koliko i u januaru jer im bonusi nisu isplaćeni, potvrđuju liste zarada objavljene juče na sajtu parlamenta.

Plate formalno nijesu umanjene ni za donacije Nacionalnom koordinaciom tijelu (NKT) za borbu protiv koronavirusa, iako je zvanično objavljeno da je 60 poslanika dalo saglasnost službi Skupštine da polovinu martovske zarade (oko 50 hiljada eura) uplati NKT-a.

“Vijestima” je nezvanično objašnjeno da je taj novac doniran, ali da je formalno dio zarada. Slično je ranije bilo i sa varijabilama, kada su pojedini poslanici dio donirali partijama ali je na sajtu to prikazano kao da je novac završio u njihovim rukama.

Dio opozicionih poslanika, odnosno klubovi Socijaldemokratske partije i Demokratskog fronta, novac su direktno uplatili NKT-u, rečeno je “Vijestima”.

Šef Kluba poslanika DF-a Milutin Đukanović potvrdio je “Vijestima” da ovog mjeseca nijesu dobili “varijabilni dio martovske zarade”.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je za mart imao platu od 1.989 eura, nešto više nego u januaru (1.973). U februaru je sa varijabilnim dijelom Brajović imao 2.334 eura.

Plata potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića za mart je je ista kao u januaru,1.808 eura, dok mu je februarska sa varijabilnim dijelom iznosila 2.117 eura.

Potpredsjednik parlamenta Genci Nimanbegu za prošli mjesec je imao 1.583 eura, kao i za januar, dok je u februaru dobio 1.892 eura.

Šefu Kluba poslanika DPS-a Nikoli Rakočeviću je za mart obačunato 1.451 euro, kao u januaru, dok je za februar dobio 1.760 eura.

Milutinu Đukanoviću za mart je takođe obračunato 1.689 eura (u januaru 1.675), dok je za februar dobio 1.984 eura.

Šef Kluba manjinskih partija Adrijan Vuksanović dobio je martovsku platu od 1.451 eura (za januar 1.445), dok je za februar dobio 1.754 eura.

Boris Mugoša, šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata, za mart je imao 1.526 eura, kao i u januaru (za februar 1.835 eura), a šef Kluba samostalnih poslanika Aleksandar Damjanović 1.607 eura za mart (januar 1.594, februar 1.903 eura).

Martovska zarada šefa poslaničkog kluba SDP-a Raška Konjevića iznosi 1.536 eura (za januar 1.526, a februar 1.835 eura, a Danijela Pavićević (Klub SNP/Demos) za mart je dobila 1.648, kao i za januar (za februar 1.957 eura).

Odluka o varijabilnom dijelu zarade za poslanike Skupštine sprovodi se od 13. decembra 2017. godine, a u skladu sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

“Skupština ne vodi posebnu evidenciju o varijabilnom dijelu zarade, imajući u vidu da je sastavni dio zarade. Na sajtu Skupštine se redovno objavljuju zarade poslanika pojedinačno za svaki mjesec”, kazali su ranije iz Skupštine.

Naveli su da poslanici koji su članovi Kolegijuma predsjednika Skupštine, ostvaruju varijabilni dio zarade na mjesečnom nivou, ako su u datom mjesecu učestvovali na sjednicama Kolegijuma.

“Predsjednici odbora ostvaruju pravo na varijabilni dio zarade u mjesecima u kojima su imali sjednice odbora. Ako je Predsjednik odbora ujedno i član kolegijuma, varijabilni dio zarade ostvaruje samo po jednom osnovu”, rekli su iz Skupštine.

14.120 eura je doniralo 17 poslanika DF-a NKT-u, odnosno po 50 odsto svoje plate. To je po poslaniku od oko 700 do 950 eura, rekao je Milutin Đukanović.

Premijer Duško Marković je apelovao na one koji zarade primaju iz budžeta da sem plate ne uzimaju druge privilegije.

DF ponovo traži raspravu o aktuelnoj situaciji

DF je ponovo zatražio od Ivana Brajovića da sazove sjednicu Skupštine, na kojoj bi se raspravljalo o aktuelnoj situaciji umjesto što se sve odluke, kako su naveli, u potpunosti prepuštaju Vladi i NKT.

Navode da brojni parlamenti u regionu i ostatku Evrope imaju redovne sjednice i raspravljaju o situaciji nastaloj širenjem epidemije i tamo državni organi podnose izvještaje.

“U crnogorskom slučaju nekakav NKT, koji je uglavnom sastavljen od članova predsjedništva DPS-a je preuzeo, suprotno Ustavu, funkciju Skupštine i pokušava od naroda da sakrije sve nedostatke u borbi protiv ove infekcije. DF se plaši da su u pritisku na predsjednika Skupštine, da ne zakaže sjednicu, od strane DPS-a korišćena nedozvoljena sredstva ucjene i prinude, jer nema drugog objašnjenja za ovakvo njegovo protivzakonito ponašanje”, navedeno je u saopštenju DF-a.

Bonus video: