Skupština odbila poništenje izbora, slijedi istraga afere "Snimak"

Protiv lex specijalisa glasalo je 37 poslanika, za je bilo 35 poslanika opozicije, dok je pet poslanika SDP bilo uzdržano
119 pregleda 83 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2013. 21:39h

Skupština Crne Gore večeras je većinom glasova odbila opozicioni prijedlog da se posebnim zakonom (lex specialis) ponište rezultati aprislkih predsjedničkih izbora, a usvojeni su zaključci o izgradnji povjerenja u izborni proces, kao i odluka o formiranju Anketnog odbora koji će sprovesti parlamentarnu istragu afera “Snimak”.

Protiv lex specijalisa glasalo je 37 poslanika, za je bilo 35 poslanika opozicije, dok je pet poslanika SDP bilo uzdržano.

Poslanici su jednoglasno usvojilin Prijedlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora povodom afere koja je nastala nakon objavljivanja audio snimaka i transkripta sa sjednica organa i tijela DPS-a, na kojoj se govorilo o zapošljavanju partijskog kadra i protekciji.

Glasovima 73 poslanika usvojen je i Prijedlog zaključaka o izgradnji povjerenja u izborni proces, ali u izmijenjenom obliku u odnosu na opozicioni prijedlog.

U ranijoj raspravi, Emilo Labudović u ime predlagača rekao je da je afera Snimak političko nasljeđe koje je opteretilo imidž Crne Gore, i da se zvanična Podgoricu po tome prepoznaje u svijetu.

"Činjenica je da nema nijedne adrese koja je relevantna za dalju sudbinu Crne Gore, sa koje nije stiglo upozorenje da se mora riješiti ta afera kako bi država dalje krenula prema Evropskoj uniji (EU)“, kazao je Labudović.

On je naveo da anketni odbor aferu Snimak mora ozbiljno da razmotri.

„Nemojte da se desi da ta afera bude izgovor, već parlamentarna istraga mora biti iskorak i dokaz da politički i ljudski sazrijevamo, u protivnom unazadiće se demokratski razvoj Crne Gore“, rekao je Labudović.

Svaka partija se bavi problemom svojih birača: Jelić sa partijskim šefom

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić rekao je da će njegova partija imati konstruktivan odnos prema parlamentarnoj istrazi i svojim učešćem u Anketnom odboru.

„Insistiraćemo na prikupljanu svih informacija kojima ćemo sigurno dokazati besmislenost afere“, rekao je on.

Jelić je naveo da na sjednicama Savjeta o praćenu realizacije izbornog programa DPS-a nema tajnosti, kao i da pojedinačne partijske diskusije nijesu proizveli zaključke partijskih organa suprotno zakonu.

„Koja se partija u EU ne bavi problemom svojih birača“, kazao je Jelić.

Obrad Stanišić iz DPS-a kazao je da je afera izgovor opozicije za izborni poraz.

„Mora se raspravljati i snimcima sa sjednica opozicionih partija i za to ću se zalagati ukoliko budem član anketnog odbora“, rekao je Stanišić.

Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore rekao je da je DPS u početku bio protiv otvaranja parlamentarna istrage.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović zatražio je pauzu kako bi se usaglasili zaključci o vraćanju povjerenja u izborni proces.

Radna grupa, kako je usaglašeno, cijeniće potrebu izmjena regulative vezane za izbore i eventualne predloge promjena dostaviti Skupštini najkasnije do 10. septembra, umjesto do 15.jula kako je prvobitno predlagala opozicija

Amandmanima na zaključke, koje su usaglasili opozicija i SDP, definisano je da će prije ustavnih promjena državni tužilac biti biran kvalifikovanom, umjesto dvotrećinskom većinom.

Radna grupa, kako je usaglašeno, cijeniće potrebu izmjena regulative vezane za izbore i eventualne predloge promjena dostaviti Skupštini najkasnije do 10. septembra, umjesto do 15.jula kako je prvobitno predlagala opozicija.

Usaglašenim amandmanima predviđeno je da civilni sektor i drugi subjekti koji se bave izbornim procesima mogu biti konsultovani, ali ne i učestvovati u radu radne grupe.

Galerija

Bonus video: