Skupština Opštine Golubovci sjutra raspravlja o aferi "Koverta"

Na dnevnom redu zasijedanja će biti samo jedna tačka - Informacija o aktivnostima koje su preduzeli organi opštine u sastavu glavnog grada povodom aktuelnih dešavanja u javnosti, čiji su vinovnici u aferi „Koverta“ aktuelni odbornici i funkcioneri Opštine
753 pregleda 1 komentar(a)
Skupština u Golubovcima (arhiva), Foto: Zoran Đurić
Skupština u Golubovcima (arhiva), Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.03.2019. 18:00h

Odbornici u Skupštini Opštine Golubovci u okviru Glavnog grada, raspravljaće na sjutrašnjoj sjednici o aferi “Koverat”.

Na dnevnom redu zasijedanja će biti samo jedna tačka - Informacija o aktivnostima koje su preduzeli organi opštine u sastavu glavnog grada povodom aktuelnih dešavanja u javnosti, čiji su vinovnici u aferi „Koverta“ aktuelni odbornici i funkcioneri Opštine.

Predlog za sazivanje vanredne sjednice sa predloženim dnevnim redom je 14 opozicionih odbornika u golubovačkom parlamentu, dostavilo 15. marta predsjedniku SO Golubovci Ratku Stijepoviću.

U predlogu su naveli da traže sazivanje sjednice zbog afere “Koverat” i postojanja opravdane sumnje da su u njoj učestvovali funkcioneri aktuelnog saziva lokalnog parlamenta, kao i bivši i sadašnji funkcioneri Opštine.

“Imajući u vidu značaj poslednjih dešavanja, koja su u najveći mogući nivo sumnje dovela validnost prethodnih izbornih procesa, a s obzirom na pasivnost lokalne uprave u odnosu na ovu temu, neophodno je da Skupština Opštine u sastavu Glavnog grada Golubovci razmotri aktuelno stanje”, navodi se u obrazloženju predloga, koji je podnijela opozicija.

Afera “Koverta” izbila je nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi kako odbjegli biznismen Duško Knežević u svojoj kući daje bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću koverat, uz objašnjenje da je u njemu 97.500 eura za finansiranje izborne kampanje 2016. godine.

Specijalno tužilaštvo je početkom februara osumnjičilo Stijepovića za krivično djelo pranje novca putem pomaganja i saslušalo ga u svojstvu okrivljenog. Saslušano je još dvadesetak aktivista DPS-a iz Zete, kojima je dio spornog novca podijeljen.

Agencija za sprečavanje korupcije ovaj događaj je tretirala kao prekršaj, te je naloženo DPS-u da vrati u budžet 47.500 eura i odredilo kaznu vladajućoj stranci od 20.000 eura.

Iako joj je izrečena maksimalna kazna od 20.000, jer je u izbornoj kampanji koristila tzv. crne fondove, DPS je imala na raspolaganju i zakonsku mogućnost da na kraju plati samo dvije trećine od tog iznosa, odnosno, nešto više od 13.000 eura.

Bonus video: