Skupština usvojila Zakon o pomilovanju

Tokom glasanja uzdržani su bili poslanici SNP-a, dok su protiv bili poslanici Nove i PzP-a
5 komentar(a)
Skupština, Foto: Luka Zeković
Skupština, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2012. 14:48h

Skupština Crne Gore, voljom vladajuće većine, usvojila je Zakon o pomilovanju, prema kojem predsjednik države može dati pomilovanje, uz mišljenje Ministarstva pravde koje ga ne obavezuje pri donošenju odluke.

Tokom glasanja uzdržani su bili poslanici SNP-a, dok su protiv bili poslanici Nove i PzP-a. Istovremeno, Skupština je odbila amandmane poslanika Nove i PzP-a Emila Labudovića i Nebojše Medojevića, koji su tražili da predsjednik ne može pomilovati osuđenika bez njegovog pristanka, odsnosno da se treba ograničiti pravo predsjednika države da daje pomilovanja za određena krivična djela.

“Predsjednik ne bi smio da odlučuje bez ikakve kontrole, pogotovo da odlučuje o sudbini osobe bez njenog pristanka. Želio sam da spriječim da bilo ko u ovoj državi, pa makar i to bio Filip milosrdni, bude iznad boga i zakona”, kazao je Labudović.

"Ne možete zabraniti nekome da odleži svoju kaznu i ne možete dati pomilovanje ako se ono ne traži”, rekao je Danilović

Njegov partijski kolega Goran Danilović, braneći amandman Nove, naveo je i konkretne primjere.

“U slučaju da imamo lice koje je svjesno prekršaja i težine djela, ubistva koje je počinilo i koje želi da se tako oduži, ne pada mu na pamet da traži pomilovanje od sebe, a kamo li od drugog.

Mi dajemo predsjedniku da preinači njegovu unutrašnju želju i potrebu da odrobija što je ubio bližnjeg svog. Ne možete zabraniti nekome da odleži svoju kaznu i ne možete dati pomilovanje ako se ono ne traži”, rekao je Danilović, ocjenjujući da je riječ o predizbornom zakonu.

Skupština je usvojila i Zakon o amnestiji osuđenih za krivična djela uvrede i klevete i izmjene zakona o Sudskom savjetu

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić odgovorio mu je da će predsjednik države upoznavanjem sa svakim pojedinačnim slučajem znati treba li dati pomilovanje ili ne.

Pozivajući Filipa Vujanovića da sam zatraži da ne potpiše zakon i da nema pravo da bez ministra pravde daje pomilovanja, Medojević je rekao da se jednom čovjeku daje da pomiluje koga hoće u skladu sa strategijom pred izbore.

Skupština je usvojila i Zakon o amnestiji osuđenih za krivična djela uvrede i klevete i izmjene zakona o Sudskom savjetu, po kojem će predsjednik tog tijela obrazlagati godišnji Izvještaj o radu sudova pred poslanicima.

Gošović i Konjević članovi Sudskog savjeta

Parlament je imenovao i poslanike SNP-a i SDP-a Nevena Gošovića i Raška Konjevića za članove Sudskog savjeta, te Petra Ivezića za zamjenika Ombudsmana. Prihvaćen je i predlog da članovi savjeta Agencije za telekomunikacije budu Milica Vukotić, kćerka Veselina Vukotića i Ana Radonjić.

Imenovano je osam članova UO Fonda za manjine, Ivan Dragićević, Selma Cecunjanin i Mirsad Cikotić (DPS), Refadija Abdić i Leon Đokaj (SDP), Lika Basri (Klub albanskih stranaka), Milivoje Krgović (Nova) i Adnan Muhović (BS). Negodovao je Vasilije Lalošević (SNP), čija stranka jedino nemasvog predstavnika, tražeći da se postupak vrati na početak kako bi sve partije imali svog delegata.

“Bilo bi dobro da napravimo dogovor kako bi svi klubovi imali svog predstavnika u UO Fonda”, ali je predlog odbijen.

Bonus video: