Sloboda medija: Crna Gora u društvu Rusije i Azerbejdžana

Policija je uhapsila čovjeka koji je napao novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić, ali ostaje neriješeno nekoliko prijetnji smrću i napada na njenog poslodavca
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2012. 07:21h

Vlade Crne Gore, Rusije i Azerbejdžana moraju preduzeti jaču akciju kako bi zaštitili novinare i riješili slučajeve napada na njih, saopštio je američki ambasador pri OEBS-u Ian Keli u komentaru na izvještaj za Stalni savjet OEBS-a o slobodi medija.

Keli je upozorio da, iako je uhapšen napadač na novinarku Oliveru Lakić, ostaje zabrinutost za slobodu medija u Crnoj Gori.

“Policija je uhapsila čovjeka koji je napao Lakićevu, ali ostaje neriješeno nekoliko prijetnji smrću i napada na njenog poslodavca”, smatra Keli.

Autor izvještaja za Stalni savjet OEBS-a, predstavnik te organizacije Dunja Mijatović, u izvještaju o Crnoj Gori, takođe, upozorava da napadi na crnogorske novinare treba da budu tretirani kao napadi cijelo društvo, jer ugrožavaju ulogu medija.

“OEBS je 8. marta sam osudio napad na novinarku 'Vijesti' Oliveru Lakić, koju je dan ranije napao i brutalno pretukao napadač ispred zgrade u kojoj živi. Ona je doživjela potres mozga i bila je hospitalizovana. Lakićevoj i ekipi ranije prijetili su zbog izvještavanja o navodnim nepravilnostima u fabrici duvana 'Tara'. Pozdravljamo napredak istrage. Policija je identifikovala i uhapsila jednog osumnjičenog, 13. marta. Nadam se da će ostali napadi na medije, takođe biti istraženi i da će organi raditi na obezbjeđivanju bezbjednog radnog okruženja za novinare da obavljaju svoje dužnosti bez straha”, stoji u izvještaju.

Mijatović podsjeća da su prošlog ljeta meta serije napada bila vozila koja pripadaju dnevniku “Vijesti”, a da “počinioci napada nijesu identifikovani”, te da je ekipa televizije “Vijesti” fizički napadnuta dok je bila na zadatku u Nikšiću.

Bonus video: