Slovačka važno mjesto u crnogorskoj vanjskopolitičkoj agendi

Lajčak je kazao da je Slovačka među zemljama koje itekako razumiju potrebu daljeg proširenja NATO-a za zemlje Zapadnog Balkana i istakao da je Crna Gora prepoznata kao lider u region
2 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2013. 21:11h

Odnosi sa Slovačkom zauzimaju važno mjesto u crnogorskoj vanjskopolitičkoj agendi, posebno imajući u vidu tradicionalno prijateljske veze dvije države i sadržajnu saradnju, saopštio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

On je , kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova boravio u zvaničnoj posjeti Slovačkoj, gdje je razgovarao je predsjednikom te države, Ivanom Gašparovičem i slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom.

“Odnosi sa Slovačkom zauzimaju veoma važno mjesto u crnogorskoj vanjskopolitičkoj agendi, posebno imajući u vidu tradicionalno prijateljske veze dvije države, sadržajnu saradnju, kao i brojne potencijale za njeno dodatno unapređenje na svim poljima “ rekao je Lukšić.

On se, kako je su kazali iz Ministarstva, zahvalio na kontinuiranoj podršci Slovačke različitim projektima koji se odnose na jačanje kapaciteta crnogorske administracije i pripremu državnih institucija za članstvo u Evropsku uniju (EU).

“Posebno je naglasio značaj pomoći u procesu komunikacije sa javnošću o NATO integraciji i spremnosti da se saradnja u tom pogledu nastavi u narednom period”, naveli su iz Ministarstva.

Slovački predsjednik je istakao zadovoljstvo razvojem ukupnih odnosa dvije države koje konstantno bilježe napredak u svim oblastima i na svim nivoima.

“Gašparovič je naglasio da je Crna Gora, prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu, u potpunosti zaslužila do sad ostvareni napredak na planu evropskih i evroatlantskih integracija i izrazio namjeru Slovačke da nastavi da podržava Crnu Goru na putu ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta”, kazali su iz Ministarstva.

Posebno je, kako su dodali, istakao očekivanje da će reformski procesi koje je Crna Gora preduzela na oba integraciona kolosjeka biti adekvatno valorizovani.

Navodi se da su tokom sastanka razmotrene su perspektive za dalje učvršćivanje političkih i međudržavnih veza, polazeći od realizovanih projekata i saradnje koja je u toku.

“Obostrano je iskazana potreba da se tradicionalno dobri odnosi unaprijede naročito u oblasti ekonomije, sa naglaskom na uvećanje robne razmjene i intenziviranje saradnje u oblasti energetike”, kazali su iz Ministarstva.

Lajčak je rekao da će Slovačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na putu EU i NATO integracija.

“On je kazao da je Slovačka među zemljama koje itekako razumiju potrebu daljeg proširenja NATO-a za zemlje Zapadnog Balkana i istakao da je Crna Gora prepoznata kao lider u region”, kaže se u saopštenju.

Lajčak je ocijenio politički dijalog odličnim i pozitivno ocijenio činjenicu da će Crna Gora uskoro okončati konsolidaciju ugovornog stanja.

Lukšić je, kako se navodi, upoznao Lajčaka sa dostignućima u pregovarčkom procesu, te skorim otvaranjem poglavlja 23 i 24, zahvaljući se na podršci ekspertima iz Slovačke tokom pripreme akcionih planova za ova poglavlja.

“Tokom razgovora Lukšić i Lajčak su se saglasili da je primjetan trend intenziviranja ekonomske saradnje, ali i da je potrebno raditi na planu njenog unapređenja čemu će doprinijeti međuvladina komisija koja će se baviti ekonomskim projektima, sa fokusom na turizami ulaganje u infrastrukturu”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: