Slučaj Ramada: Pozitivnu zanima status Pobrićeve

“Ajde da je ona prijavila Pozitivnu, pa da razumijem da traže da vide šta im ona stavlja na teret”, ukazala je Vanja Ćalović
88 pregleda 5 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.07.2016. 06:39h

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sreten Radonjić odobrio je Pozitivnoj Crnoj Gori uvid u zahtjev za status zviždača Patricije Pobrić, koja je pomogla otkrivanju zloupotrebe državnih resursa u stranačke svrhe u predmetu Ramada.

Članu glavnog odbora Socijaldemokrata Nebojši Obradoviću određen je pritvor zbog sumnje da je nezakonito sa računa Direkcije za željeznički saobraćaj, na čijem je čelu, platio skupove stranke na čijem čelu je ministar saobraćaja Ivan Brajović. Hapšenje je uslijedilo nakon što je nezavisni poslanik Mladen Bojanić Specijalnom tužilaštvu, Državnoj revizorskoj instituciji i ASK dostavio dokumenta koja ukazuju na zloupotrebe, a na koje ga je uputila Pobrić. Kako je juče rečeno na sjednici Savjeta ASK, Pozitivna još nije izvršila uvid u dokumenta, ali je stranka Darka Pajovića dobila zeleno svjetlo od direktora ASK.

Po riječima članice Savjeta ASK Vanje Ćalović, Radonjić nije smio da donese takvu odluku.

“Od prvoga dana kada je ta žena izašla sa svojom pričom oko Ramade, direktor je učinio sve što može da destimuliše zviždače, posebno zviždače koji govore o političkoj korupciji, da se ikada obrate Agenciji”, rekla je za “Vijesti”.

Ona se pitala kako to ASK štiti zviždače ako šalje poruku da je prihvatljiva praksa da bilo ko može da vidi šta su to prijavili.

“A posebno trećem licu koje ni na koji način nije uključeno. Nije to tražilo Tužilaštvo, Inspekcija rada, neki nadležni organ, nego neka politička partija koja nema nikakve veze sa tim. Ajde da je ona prijavila Pozitivnu, pa da razumijem da traže da vide šta im ona stavlja na teret”, ispričala je Ćalović.

SD je kazao da je Bojanić pokušao da ucijeni njihovog poslanika dokumentima oko Ramade kako bi spriječio izbor Pajovića za predsjednika Skupštine.

Čelnica MANS-a je kazala i da direktor ASK nije postupio po službenoj dužnosti i onako kako to propisuje zakon i obezbijedio zaštitu Pobrić.

“Direktor ne samo što nije reagovao po službenoj dužnosti, već je, umjesto da učini sve da zaštiti prava zviždača, govorio da se na njega i na ASK vrši neprimjeren pritisak od strane trećih lica. Zakon kaže da čak i kad se zviždač ne obrati, u slučaju za postojanje saznanja o takvoj osobi, ASK je dužna da djeluje po službenoj tužnosti”, rekla je za “Vijesti”.

Plan ASK za praćenje predizborne kampanje ne sadrži segment zaštite zviždača, na što je ukazala Ćalović.

Goranki novi mandat, traže terenski rad

Goranka Vučinić reizabrana je juče za predsjednicu Savjeta ASK.

U korist izbora glasala su tri od pet članova Savjeta, dok su bile uzdržane sama Vučnić i Ćalović.

Savjet je tražio juče od šefa ASK da se u predizbornom periodu na terenu vrši kontrola trošenja državnih sredstava. “Planom rada ASK, kada je izborna kampanja u pitanju, direktor apsolutno nije predvidio ni na koji način da izlazi na teren, što znači da onaj najdublji i najozbiljniji nivo kontrole nije ni predvidio”, rekla je Ćalović.

Bonus video: