Snažnije prisustvo EU važno za integraciju regiona - Vijesti.me
ODBOR ZA MEĐUNARODNE ODNOSE I ISELJENIKE

Snažnije prisustvo EU važno za integraciju regiona

Delegacija Odbora boravila je u dvodnevnoj posjeti Letoniji tokom koje je poručeno da će ta država snažno podržati reformske napore Crne Gore na putu učlanjenja u EU

Nikolić u Letoniji
Nikolić u Letoniji (Foto: Skupština Crne Gore)

Snažnije političko, ekspertsko i finansijsko prisustvo Evropske unije (EU) u regionu od krucijalne je važnosti je za integracionu perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić.

Delegacija Odbora boravila je u dvodnevnoj posjeti Letoniji tokom koje je poručeno da će ta država snažno podržati reformske napore Crne Gore na putu učlanjenja u EU.

Kako je saopšteno iz Skupštine, delegacija se sa potpredsjednicom parlamenta Letonije, predsjednicima odbora za vanjske i evropske poslove, za odbranu, unutrašnje poslove i prevenciju korupcije, kao i parlamentarnim sekretarima ministarstava vanjskih poslova i odbrane.

Nikolić je kazao da zajedničke vrijednosti i predanost miru i globalnoj bezbjednosti treba da posluže daljem produbljivanju veza Letonije i Crne Gore.

Potpredsjednica parlamenta Letonije Inete Libina-Regnere poručila je da ta država želi da vidi Crnu Goru u EU u što skorijoj budućnosti, i navela da je spremna za pružanje ekspertske pomoći i razmjenu iskustava u oblastima koje su od interesa za Crnu Goru.

Na sastanku sa domaćinom posjete, predsjednikom Odbora za vanjske poslove parlamenta Letonije Rihardsom Kolsom, saopšteno je da su Crna Gora i Letonija, kao male države sa brojnim sličnostima u pogledu istorijskih izazova, pored formalnog savezništva u NATO, izgradile odnos snažnog prijateljstva.

“Ocijenjeno je da boljem povezivanju dvije države može doprinijeti parlamentarna diplomatija, posredstvom koje treba otvoriti pitanja o saradnji u ekonomiji, kulturi, informacionim tehnologijama i obrazovanju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je letonska strana posebnu pažnju na sastanku posvetila temi potencijalnog uspostavljanja direktne avio linije između Rige i Tivta, sa ciljem da turisti iz Letonije počnu masovnije da dolaze u Crnu Goru.