"Snimak" za vratom: Ili reforma pravosuđa - ili blokada pregovora

"Zemlje članice žele reformu (pravosuđa) vidjeti već sjutra, ne na jesen, kako za sada najavljuje Crna Gora"
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2013. 17:50h

Razvoj događaja vezanih za aferu “Snimak” “definitivno će uticati na odluku Evropske unije o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom u dva centralna poglavlja koja se odnose na vladavinu prava".

To je “Vijestima” rekao diplomata jedne od članica EU.

Taj izvor je kazao da je ustavna reforma sljedeće pitanje kojem se pridaje vrlo velika važnost.

"Zemlje članice žele tu reformu vidjeti već sjutra, ne na jesen, kako za sada najavljuje Crna Gora", rekao je taj diplomata.

Za otvaranje pregovora u 23. i 24. poglavlju, crnogorska Vlada treba da preda 13 akcionih planova i u Briselu očekuju da će to uraditi do kraja ovog mjeseca.

Ne treba se nadati da se neka druga poglavlja mogu otvoriti prije nego se otvore 23 i 24, jer se tome odlučno protivi Njemačka

Ne treba se nadati da se neka druga poglavlja mogu otvoriti prije nego se otvore 23 i 24, jer se tome odlučno protivi Njemačka.

U ovom trenutku, članice se nijesu pojedinačno izjašnjavale kako gledaju na razvoj situacije oko afere “Snimak”, ali je generalan stav da "navedeni slučaj u velikoj mjeri narušava ugled Crne Gore i dovodi u pitanje odluku o otvaranju pregovora u poglavljima 23 i 24", rekao je sagovornik “Vijesti”.

Na pitanje koje su članice kritične prema ovakvom razvoju događaja u Crnoj Gori, diplomata članice koja je zainteresovana za region Zapadnog Balkana je odgovorio:

”Da je predsjedavajuća EU, Irska, pozvala članice da se izjasne, sve bi se izjasnile da podržavaju nezavisnu istragu s obzirom na povećanu važnost koja se pridaje vladavini prava u pristupnom procesu" .

O ovom pitanju, kako je rekao, za sada se debatuje samo na nižim nivoima, u radnim grupama, ali ono nije skriveno pod tepih.

Rasprava o ovom pitanju, i eventualno izražavanje stavova članica očekuje se na sastanku radne grupe za proširenje 20. juna. Ako ne dođe do pomaka, ton rasprave o Crnoj Gori biće kritičan.

Nezainteresovanost za "Snimak": Ranka Čarapić

“Komesar File predaje kompletnoj istrazi oko slučaja audio snimaka, koji sugerišu na neregularnost u pripremama za parlamentarne izbore, najveću moguću važnost”, rekao je neimenovani evropski diplomata

Evropska komisija je obavijestila članice o nedavnom razgovoru komesara Štefana Filea i predsjednika parlamenta Crne Gore Ranka Krivokapića, a u čijem središtu je bila upravo ova afera.

“Komesar File predaje kompletnoj istrazi oko slučaja audio snimaka, koji sugerišu na neregularnost u pripremama za parlamentarne izbore, najveću moguću važnost”, rekao je za “Vijesti” diplomata.

On je podsjetio da je Dirk Lange bio prije tri sedmice u Crnoj Gori i naglasio svojim sagovornicima na potrebu uspostavljanja nezavisne parlamentarne komisije koja bi trebalo da istraži taj slučaj.

Predstavnik EK je u razgovoru sa predstavnicima zemalja članica EU ovaj zahtjev specijalno istakao, s obzirom na izjave glavnog državnog tužioca (Ranke Čarapić) da se o tome nema što istraživati, kazao je taj izvor “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: