SNP apeluje na građane: Provjerite na kom biračkom mjestu glasate

„Kada je Glavni grad u pitanju, ogromnom broju birača je promijenjeno biračko mjesto. U periodu od maja 2014. godine kada su u Podgorici održani lokalni izbori, pa sve do danas, po raznim osnovama, promjena biračkog mjesta je izvršena kod 31.300 glasača, što je 20 odsto od ukupnog broja upisanih birača u Podgorici“, naveo je potpredsjednik Odbora SNP Podgorica, Spasoje Papić
56 pregleda 11 komentar(a)
predsjednički izbori, Foto: Savo Prelević
predsjednički izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.03.2016. 18:10h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) do sada je promijenilo podatke na biračkim mjestima za 88.826 glasača u Crnoj Gori, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz te stranke su apelovali na sve građane da blagovremeno provjere na kom biračkom mjestu mogu ostvariti pravo glasa.

„SNP ukazuje da je MUP do sada izvršilo promjenu podataka na biračkim mjestima za 88.826 glasača u Crnoj Gori, a samo u Podgorici je promjena izvršena kod čak 31.300 ili 20 odsto ukupno upisanih birača“, saopštio je potpredsjednik Odbora SNP Podgorica, Spasoje Papić.

Kako je rekao, činjenica da je prilikom formiranja biračkog spiska MUP promjenio podatke na biračkim mjestima za 88.826 glasača i to po raznim osnovama, daje im za pravo da vjeruju da će predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori proteći u atmosferi kontrolisanog haosa i zbunjenosti onih birača koji do dana početka izbora neće provjeriti na kom biračkom mjestu mogu ostvariti pravo glasa.

„Kada je Glavni grad u pitanju, ogromnom broju birača je promijenjeno biračko mjesto. U periodu od maja 2014. godine kada su u Podgorici održani lokalni izbori, pa sve do danas, po raznim osnovama, promjena biračkog mjesta je izvršena kod 31.300 glasača, što je 20 odsto od ukupnog broja upisanih birača u Podgorici“, naveo je Papić.

Prema njegovim riječima, još je aktuelan problem 2.100 glasača u Podgorici, koji imaju biračko pravo i nalaze su u biračkom spisku, ali kojima još nije dodijeljeno biračko mjesto i to zbog problema sa nepoznatim adresama.ž

On je rekao da je veoma važno da se i taj problem riješi u najkraćem mogućem roku, jer je ažurnost i tačnost biračkog spiska ključna pretpostavka za održavanje fer i demokratskih izbora.

„SNP apeluje na sve građane koji žele da ostvare biračko pravo, da isto blagovremeno i provjere, kako na dan izbora ne bi došli u situaciju da na biračkom mjestu na kojem su glasali prethodnih godina ne budu upisani, a da im se prethodno ne dostavi informacija o promjeni biračkog mjesta, što je obaveza MUP-a“, kaže se u saopštenju.

Papić je kazao da svi zainteresovani građani informacije o biračkom spisku mogu dobiti u Odboru Glavnog grada SNP Podgorica i Glavnom odboru SNP-a, i to pozivom na brojeve telefona: 020/218-043; 020/310-020 i 067/254-205, ili putem e-mail adrese snp@t-com.me, svakog radnog dana u periodu od 10 do 13 sati.

„Iako je Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno da MUP formira „Call centar“ dan nakon zaključivanja biračkog spiska i na taj način, između ostalog, pruži mogućnost korišćenja besplatne telefonske linije koja će zainteresovanim građanima služiti za provjeru biračkog prava, Odbor Glavnog grada SNP Podgorica apeluje na resorno Ministarstvo da, iz gore navedenih razloga, ne čeka toliko sa formiranjem tog centra, već da to uradi što je prije moguće“, navodi Papić.

Iz SNP-a su, ako se doda i to da skoro 15 hiljada građana nema nova biometrijska dokumenta, a da stara ne važe, pozvali MUP da spisak sa imenima i prezimenima dostavi opštinskim izbornim komisijama ili parlamentarnim partijama, kako bi zajedničkim snagama u susret parlamentarnim izborima omogućili i tim licima da obezbijede nova dokumenta, kako bi stekli biračko pravo.

Predstavnici Asocijacije mladih SNP Podgorica će, zbog evidentnih problema u biračkom spisku, u narednom periodu obići kompletnu teritoriju Glavnog grada i informisati građane o nastalim promjenama u biračkom spisku.

„Dok u prostorijama Glavnog odbora SNP i Odboru Glavnog grada SNP Podgorica građani svakodnevno mogu dobiti informacije o tome ima li ih u biračkom spisku i na kom biračkom mjestu su evidentirani kao glasači“, dodao je Papić.

Bonus video: