SNP bi da mijenja Ustav za izborni zakon

SNP-u je ovo praktično posljednji adut, nakon što je VK, takođe, u svom posljednjem mišljenju ponovila stav da na izborima mogu glasati samo državljani Crne Gore
0 komentar(a)
Kolegijum Skupstine Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Kolegijum Skupstine Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.05.2011. 07:33h

Socijalistička narodna partija, kao uslov da bi podržala novi izborni zakon, traži da se iz Ustava izbriše takozvani rezidencijalni uslov, odnosno odredba prema kojoj biračko pravo imaju državljani sa najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori, potvrdilo je “Vijestima” više izvora.

To je i preporučila Venecijanska komisija (VK) u svom posljednjem nalazu na Nacrt izbornog zakona, na šta se SNP i poziva, ali da bi se promijenila ova ustavna odredba potrebna je podrška prvo dvije trećine poslanika u Skupštini, a zatim i tri petine svih birača na referendumu.

SNP-u je ovo praktično posljednji adut, nakon što je VK, takođe, u svom posljednjem mišljenju ponovila stav da na izborima mogu glasati samo državljani Crne Gore, dok bi građanima, koji nemaju crnogorsko državljanstvo, a koji su upisani u birački spisak, trebalo ostaviti “razuman rok” da obezbijede dokaze da posjeduju državljanstvo Crne Gore.

Tri vodeće partije, kako je “Vijestima” kazao izvor iz parlamenta, dogovorile su da se građanima kojim nemaju crnogorsko državljastvo omogući da to pitanje riješe do kraja 2012.

”Nacrt zakona dozvoljava licima bez podataka o državljanstvu ili sa državljanstvom neke od bivših jugoslovenskih republika da ostanu na glasačkom spisku dok ne obezbijede neophodne dokaze o crnogorskom državljanstvu. Rok koji treba navesti u ovoj odredbi treba da bude razuman, jer bi davanje mogućnosti nedržavljanima da ostanu na glasačkom spisku mimo razumnog roka moglo ugroziti zakonitost izbora sa ustavnog stanovišta”, preporuka je VK.

Tri vodeće partije, kako je “Vijestima” kazao izvor iz parlamenta, dogovorile su da se građanima kojim nemaju crnogorsko državljastvo omogući da to pitanje riješe do kraja 2012., kako bi ostali na biračkom spisku i glasali na sljedećim parlamentarnim izborima. SNP i ostale opozicione partije ranije su licitirale koliko treba godina ostaviti građanima da odluče hoće li uzeti crnogorsko državljanstvo.

Krivokapić ne da Ustav

Lider SDP-a Ranko Krivokapić na Kolegijumu u petak veče kategorički je odbio zahjev šefa poslaničkog kluba SNP-a Aleksandra Damjanovića za promjenu Ustava kako bi se iz njega izbrisao rezidencijalni uslov. Uz podsjećanje da je VK dala pozitivno mišljenje na Ustav 2007. godine, uprkos tome što nije prihvaćena njena prethodna sugestija da se iz Predloga ustava briše rezidencijalni uslov, Krivokapić je kazao da Crna Gora, kao mlada država, treba da zadrži to rješenje i da VK bazira svoje mišljenje na osnovu rješenja koje imaju stare evropske demokratije.

Osim toga, Krivokapić smatra da bi Crna Gora promjenom Ustava tek nešto više od tri godine nakon njegovog usvajanja poslala lošu poruku o kvalitetu tog akta koji je zabetonirao temelje crnogorske državnosti.

Pitanje je zašto SNP sada traži brisanje rezidencijalnog uslova, što je veoma teško izvodivo, s obzirom na to da je za to neohodno organizovati referendum.

Pitanje je zašto SNP sada traži brisanje rezidencijalnog uslova, što je veoma teško izvodivo, s obzirom na to da je za to neohodno organizovati referendum

Jedna mogućnost je da postoji dogovor sa DPS-om da se ide na promjenu Ustava. Tako bi, predstavljajući promjenu Ustava kao svoju pobjedu, SNP opravdala svojim biračima zajedničku podršku izbornom zakonu.

Druga mogućnost je da optuže vladajuću koaliciju da ne poštuje stav VK zbog čega neće dati dvotrećinsku većinu za usvajenje izbornog zakona u parlamentu. SNP bi tim potezom istovremeno pokušala da sa sebe makne odgovornost da je, time što je o izbornom zakonu pregovarala sa vlastima do posljednjeg momenta, najveći krivac što nije došlo do usvajanja ovog zakona, a što je ključni uslov da Crna Gora dobije datum pregovora sa EU.

Damjanović najavljuje amandmane

Damjanovič je juče rekao da se predlog izbornog zakona o kome će poslanici raspravljati u utorak, razlikuje od verzije koju je Kolegijum dostavio VK i da ne sadrži sve njene sugestije.

Damjanović je rekao da se SNP zalagala da rasprava o izbornom zakonu bude nastavljena na Kolegijumu predsjednika Skupštine, ali da je Krivokapić smatrao da je iscrpljena mogućnost novih dogovora i sam potpisao Predlog zakona za sjednicu u utorak.

Rok za usaglašavanje izbornog zakon sa Ustavom ističe 31. maja za kada je i zakazana sjednica parlamenta. Skupština je do sada pet puta produžavala rok za usaglašavanje izbornog zakona.

Damjanović je ocijenio da je sjednica parlamenta mogućnost da se na javnoj sceni ponovo čuju argumenti onih koji su učestvovali u radu radne grupe i Kolegijuma

“Ono što će predstavljati problem i mogući korak unazad je činjenica da je Krivokapić, kao poslanik potpisao Predlog zakona koji nije ono što je Koleguijum dostavio VK i koji ne uvažava sve ono što je Komisija dala u svom mišljenju”, rekao je Damjanović.

On je najavio da će SNP djelovati amandmanski na Predlog izbornog zakona.

Damjanović je ocijenio da je sjednica parlamenta mogućnost da se na javnoj sceni ponovo čuju argumenti onih koji su učestvovali u radu radne grupe i Kolegijuma.

“Imamo dobru polaznu osnovu za postizanje sljedećeg stepena saglasnosti i potrebne većin. Međutim, smatramo da sve ono što je Venecijanska komisija jasno dala kao preporuke mora biti uvaženo, pa i ono što se odnosi na promjenu Ustava”, kazao je Damjanović.

Bonus video: