SNP: Mi smo za ono što dogovore DPS i Albanci

"Veoma smo blizu dvotrećinskog saglasja, nadam se da ćemo je uskoro obezbijediti, ali neću ništa govori da ne ureknem to što smo dogovorili", bio je tajanstven Rastoder
0 komentar(a)
Okrlugli sto Izborni zakon, Foto: Savo Prelević
Okrlugli sto Izborni zakon, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2011. 20:08h

Cijela priča oko izbornog zakona, koja predstavlja taktiku iscrpljivanja, navodi na sumnju da DPS, SDP i SNP žele da podijele četiri manjinska mandata, a što se dalje odmiče u razgovorima, sve smo više nezadovoljni, ocijenio je poslanik Bošnjačke stranke Kemal Purišić.

Na panel diskusiji “Izborni zakon, kako do kompromisa”, koju su organizovali CEMI i Institut Alternativa, on je kazao da predloženo rješenje izbornog zakona nije kompromisno, posebno ne u dijelu koji predviđa da manjine “dobijaju jednak broj mandata i sa tri i sa šest odsto osvojenih glasova”.

“Mi želimo da upustimo u ravnopravnu izbornu trku, da se takmičimo za mandate. Osim toga, ignoriše se i naš zahtjev za obezbjeđivanje autentične zastupljenosti na lokalnom nivou”, rekao je Purišić.

Kada je riječ pravu glasa građana koji nemaju crnogorsko državljanstvo Damjanović je kazao da je ponuda SNP-a da se “nedržavljanima daju olakšice

"Veoma smo blizu dvotrećinskog saglasja, nadam se da ćemo je uskoro obezbijediti, ali neću ništa govori da ne ureknem to što smo dogovorili", bio je tajanstven Rastoder.

Konkretniji je bio Simović, koji je kazao da ovog puta o zakonu neće raspravljati u zadnjem trenutku, te da će zakon na pred poslanicima biti već 19. jula.

Govoreći o autentičnoj zastupljenosti manjina u parlamentu, koja je jedan od spornih dijelova izbornog zakona, poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović rekao je da Ustav Crne Gore ne definiše ko su narodi, a ko manjine.

“To nas navodi na problem ko može onda da ima pravo na autentičnu zastupljenost. Ispada da ono pripada svima. Mi najmanje pravimo problem oko afirmativne akcije. SNP će podržati rješenje kako se dogovore predstavnici većine i autentičnih zastupnika Albanaca”, istakao je Damjanović.

Kada je riječ pravu glasa građana koji nemaju crnogorsko državljanstvo Damjanović je kazao da je ponuda SNP-a da se “nedržavljanima daju olakšice kako bi došli do državljanstva Crne Gore”:

“Naš zahtjev je da to bude što duži rok, pet godina. Spremni smo da popustimo u dijelu dužine roka, ako druga strana popusti u dijelu olakšica na koje mi insistiramo”.

Siništaj: Idiotizam je da i Crnogorci imaju mandate

Ocjenjujući da afirmativna akcija nije nešto što bi trebalo da koriste građanske partije, Vaselj Siništaj iz albanske koalicije Pesrpektiva nazvao političkim idiotizmom ako pravo na autentičnu zastupljenost, koja pripada manjinama, mogu da koriste i Crnogorci.

On je ukazao na nezadovoljstvo Albanaca zbog toga što nemaju svoju lokalnu samoupravu u Tuzima, kao i niskim procentom zapošljavanja njegovih sunarodnika u organima državne uprave.

“Kad bi imali građanska prava, onda mi ne bi tražili autentičnog zastupnika, jer bi svoja prava ostvarivali tamo gdje smo. Niko ne bježi od onoga što je dobro, a zašto nas je onda sve manje u Crnoj Gori”, pitao je Siništaj.

Da skreće sa teme koja nije predmet izbornog zakona upozorio ga je Simović, koji je poručio da za manjine nema besplatnih mandata, te da ih sve moraju zaraditi.

Bonus video: