SNP napušta vlast u Budvi

Najava SNP-a da će izaći iz koalicije, dešava se uoči sjednice Skupštine opštine, na kojoj je trebalo da se donese budžet za narednu godinu
165 pregleda 25 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.12.2017. 06:59h

Budvanski odbor Socijalističke narodne partije (SNP) će danas javno objelodaniti izlazak iz vladajuće koalicije i tražiti pregovore o formiranju vlasti na novim osnovama, saznaju “Vijesti”.

U toj stranci tvrde da nije ispoštovovan koalicioni sporazum koji je SNP prije godinu zaključio sa Demokratskom Crnom Gorom, Demokratskim frontom, Demosom, Građanskim pokretom URA, Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Liberalnom partijom.

Upravo danas ističe desetodnevni rok, koji je su iz SNP-a dali partnerima da ispune obaveze iz koalicionog sporazuma. Prema navodima sagovornika “Vijesti” predsjednik budvanskog SNP-a Veselin Marković obavijestio je koalicione partnere da će danas istupiti iz vladajuće većine, ali da je spreman da ponovo započne pregovore o sklapanju koalicionog sporazuma na novim osnovama.

Zahtjev za nove pregovore adresiran je na gradonačelnika Dragana Krapovića, koji je tačno prije godinu preuzeo fotelju prvog čovjeka Budve. Iako je Marković, koji je i potpredsjednik Opštine, na godišnjoj konferenciji opštinskih čelnika kazao da ne postoji kriza vlasti, danima se spekuliše da u koaliciji postoji nezadovoljstvo.

"Mi smo imali razgovore. Naši zahtjevi nisu bili ucjenjivačke prirode, nego jednostavno kao politička partija smo smatrali da će biti urađene neke stvari koje smo u koalicionom sporazumu definisali. Očekivali smo da se to uradi u što kraćem roku. Očekujem da, što se tiče SNP-a, u našem daljem funkcionisanju, neće biti nikakvih problem a”, kazao je tada Marković.

Najava SNP-a da će izaći iz koalicije, dešava se uoči sjednice Skupštine opštine, na kojoj je trebalo da se donese budžet za narednu godinu, kao i Plan investicija i program uređenja grada, koji su ključni dokumenti bez kojih gradske vlasti ne mogu da funkcionišu.

SNP u lokalnom parlamentu ima jednog odbornika i njihovo prisustvo je ključno za obezbjeđivanje kvoruma vladajućoj koaliciji. Dodatni problem mogla bi napraviti i činjenica da je zahtjeve za dolazak na sjednicu SO kolicionim partnerima iznio i nezavisni odbornik Stevan Džaković, navodeći da neće glasati za budžet ukoliko ne budu ispoštovani njegovi uslovi.

Iako su samo Džaković i SNP otvoreno iskazali nezadovoljstvo odnosima u vlasti, poznavaoci političkih prilika u Budvi, tvrde da tenzije između kolicionih partnera tinjaju od početka, jer pojedini politički činioci nijesu zadovoljni tretmanom.

"Raspisivanje novih izbora praktično jedino odgovara Demokratama i Demokratskom frontu, jer su zadržali biračko tiijelo, dok su ostali, uključujući i Demokratsku partiju socijalista (DPS), još nespremni”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Ukoliko do kraja godine ne bude usvojen budžet, odnosno ne bude donijeta odluka o privremenom finansiranju, za šta je isto potrebno održavanje sjednice Skupštine opštine, Vlada ima otvorena vrata da uvede prinudnu upravu u Budvi.

Budžet težak 40,5 miliona, za pomoć djeci rođenoj u 2018. namijenjeno 90.000 eura

Budžet za 2018. predviđen je na 40,5 miliona eura, od čega će 90.000 biti potrošeno na jednokratne pomoći za svako rođeno dijete u Budvi. Oko 50.000 namijenjeno je za učešće na tenderu Morskog dobra za zakup plaže koja će imati status javnog gradskog kupa li šta, sa ciljem potpunog oslobađanja od plažnog mobilijara.

Oko pola miliona za završetak radova na Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, a milion eura za održavanje gradske infrastrukture. Za izgradnju dječijih i sportskih igrališta opredijeljeno je 250 hiljada, a 300.000 za rekonstrukciju gradskog plivališta na Pizani.

Bonus video: