SNP prati DPS liniju: Dovode Stankovića na mjesto VDT

Za Stankovića je, prema ranijim saznanjima “Vijesti” u poslaničkom klubu SNP-a lobirala Snežana Jonica
70 pregleda 28 komentar(a)
SNP, Srđan Milić, Foto: Zoran Đurić
SNP, Srđan Milić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.10.2014. 10:23h

Nakon odluke Glavnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) da podrže Ivicu Stankovića izvjesno je da će kandidat kojeg podržava u utorak u parlamentu imati potrebnu većinu od 49 glasova i da će nakon 18 mjeseci v. d. stanja Crna Gora dobiti novog Vrhovnog državnog tužioca (VDT).

GO SNP je na sinoćnoj sjednici donio odluku da podrži Stankovića, koji važi za najozbiljnijeg kandidata za VDT-a u drugom pokušaju izbora, što znači da će uz glasove poslanika DPS-a, Socijaldemokratske partije (SDP), Bošnjačke stranke (BS) Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Liberalne partije (LP) Stanković dobiti potrebnu tropetinsku većinu u parlamentu.

Za Stankovića je, prema ranijim saznanjima “Vijesti” u poslaničkom klubu SNP-a lobirala Snežana Jonica. Na prethodnom glasanju za VDT-a krajem jula, Stankovića nije podržao šef SDP-a Ranko Krivokapić, dok predsjednik LP-a Andrija Popović nije bio u sali, kao ni poslanik DPS-a Šefkija Murić. Pored Stankovića na konkurs za VDT-a javili su se i Vesna Gačević-Rogova koju će najvjerovatnije podržati poslanici albanskih partija i advokat Dragoljub Strugar.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je legitimno da svaka partija odlučuje koga će podržat, ali i da je logično da opozicija ne podrži kandidata kojeg podržava DPS.

Abazović je “Vijestima” kazao da ne želi da preispituje kvalitet kandidata za VDT-a, ali da je svako koga DPS podržava sumnjiv. “Crna Gora je limitirana i ne može na svakoj funkciji da ima kandidata koji bi zadovoljio sve kriterijume. DPS ne želi da politički podrži ozbiljnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i logično je da će kandidat kojeg oni podržavaju nastaviti dosadašnju praksu i zbog toga mi je bilo logično da opozicioni poslanici ne podrže kandidata koji ima podršku DPS-a”, rekao je Abazović.

Predsjedništvo Demokratskog fronta u subotu je odlučilo da neće prisustvovati glasanju, jer, kako su naveli, ne žele da učestvuju u biranju VDT-a po volji DPS-a. Iz DF-a sinoć nisu željeli da komentarišu odluku SNP-a da podrži Stankovića.

Bonus video: