SNP se čeka do srijede za konačnu verziju izbornog zakona

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je da će ta partija ostati do kraja u pregovorima, kako god završili.
0 komentar(a)
snp zgrada, Foto: Luka Zeković
snp zgrada, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.04.2011. 19:13h

Kolegijum predsjednika Skupštine u srijedu će se izjasniti za konačnu verziju izbornog zakona, koja će biti proslijeđena plenumu.

Nakon što nijesu postigli dogovor, šefovi poslaničkih klubova predložili su da do srijede Socijalistička narodna partije (SNP) usaglasi stav o ponuđenom modelu za regulisanje pitanja građana koji imaju biračko pravo a nemaju rješeno državljanstvo.

Prema tom modelu građanima će se dati rok da riješe pitanje državljanstva, a državni organi ih neće uklanjati sa biračkih spiskova sve dok na dobiju konačan odgovor.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je da će ta partija ostati do kraja u pregovorima, kako god završili.

„Dali smo naš predlog rješavanja prava glasa za ljude koji u biračkom spisku nemaju državljanstvo, i dobili smo određene predloge naših političkih partnera, odnosno protivnika iz vlasti“, rekao je Damjanović ističući da od vladajuće većine očekuje kompromis.

U izbornom zakonu ostalo je rješenje prema kojem nacionalne stranke ne mogu dobiti više od dva mandata, i prema kojem će Državbna izborna komisija određivati ko su stranke sa nacionalnim predznakom. Kolegijum je ponudio da za Albance još jedan izborni krug važi postojeći model prema kome bi imali posebnu izbornu jedinicicu, dok bi kasnije i za njih važila pravila kao i za ostale manjine.

Bošnjačka stranka i albanske stranke najavile su da neće prihvatiti rješenje koje ograničava njihovo prisustvo u parlamentu.

Bonus video: