SNP: Stanje životne sredine u Pljevljima nepodnošljivo

Takođe, kako su dodali, način odlaganja pepela i šljake na tom objektu ne zadovoljava ni minimalne propisane standarde
4 komentar(a)
Pljevlja prašina, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja prašina, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.02.2014. 20:30h

Opštinski odbor Socijalističke narodne partije (SNP) Pljevlja upozorio je nadležne državne organe i Elektroprivredu Crne Gore (EPCG) da je, kako su naveli, trajno alarmantno stanje životne sredine u tom gradu ovih dana postalo nepodnošljivo.

“Krajnje neodgovorno ponašanje EPCG po pitanju odlaganja pepela iz Termoelektrane Pljevlja na deponiji Maljevac i nespremnost državnih organa da ispoštuju zakone i da zabrane dalje odlaganje opasnog otpada na pomenutu deponiju, izložilo je građane otvorenoj opasnosti po zdravlje”, upozorili su iz pljevaljskog SNP-a.

Kako su saopštili, tim građanima Pljevalja su do krajnjih granica ugrožena osnovna ljudska prava garantovana Ustavom Crne Gore i brojnim međunarodnim konvencijama.

“Da se u kontinuitetu, svjesno i namjerno, zagađuje vazduh, zemljište, hrana i vode u Pljevaljskoj opštini, govori i činjenica da deponija „Maljevac“ u smislu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata predstavlja nezakonito izgrađen objekat jer ne posjeduje neophodne građevinske dozvole”, naveli su iz SNP-a.

Takođe, kako su dodali, način odlaganja pepela i šljake na tom objektu ne zadovoljava ni minimalne propisane standarde, jer, kako su rekli, površina od oko 60 hektara pod opasnim otpadom nije prekrivena vodenim ogledalom.

“Poslednjih godina odlaže se pepeo i šljaka na ovom objektu što umnogome povećava mogućnost raznošenja pepela usled duvanja vjetra”, rekli su iz SNP-a.

Pored toga, monitoring stanja životne sredine je, kako su objasnili, neadekvatan i nepotpun, a rezultati i nalazi koji se dobijaju ne prezentuju se javnosti u potpunosti i blagovremeno.

“Kao potvrda ovome su i izvještaji o stepenu zagađenosti vazduha u Pljevljima koji se objavljuju samo u vidu mjesečnog biltena, a ne svakodnevno kako bi građani bili pravovremeno obaviješteni o tome kakav vazduh udišu”, naveli su iz SNP-a.

Oni su ukazali da su sa mjesec dana zakašnjenja građani Pljevalja saznali da je u decembru prošle godine zagađenje vazduha svakodnevno bilo iznad maksimalno dozvoljene granice i da je tokom januara, kako su naveli, koncentracija štetnih i opasnih materija u vazduhu samo četiri dana bila u okviru dozvoljene granice.

“Ostalih dana bila je i do osam puta viša od dozvoljenog maksimuma”, upozorili sui z SNP-a.

Kako su podsjetili, u toku jedne godine propisima je dozvoljeno najviše 35 dana prekoračenja određene granice, a već u prvom mjesecu ove godine tokom 27 dana zagađenje vazduha u Pljevljima je bilo iznad dozvoljenog.

“SNP Pljevlja ukazuje još jednom da svi ovi, kao i mnogi drugi propusti i problemi koji prate odlaganje pepela i šljake iz TE Pljevlja, su u potpunosti poznati nadležnim državnim organima i EPCG, što potvrđuje i Izvještaj državnog ekološkog inspektora, koji je zbog poslednjeg incidenta predložio podnošenje prekršajne prijave protiv EPCG”, naveli su te partije.

Iz SNP-a u kazali da je na te propuste i probleme bezbroj puta ukazivala lokalna uprava, građani, nevladine organizacije i stručna lica, ali, nažalost, kako su kazali, stanje se iz dana u dan pogoršava, pa imamo pravo da sumnjamo da će i pomenuti predlog ostati samo mrtvo slovo na papiru.

“U takvim okolnostima nema dileme da se radi o svjesnom i namjernom postupanju, odnosno nepostupanju”, kaže se u saopštenju te partije.

Kako smatraju u SNP-u, takav otvoreni stav je proizašao iz činjenice da su svi dosadašnji pokušajite partije, da zaustavi trovanje životne sredine u Pljevljima ostali, kako su naveli, bez uspjeha.

“Zbog osionosti zagađivača i očigledne podrške koju ima u državnom aparatu, ostaje nam samo da još jednom konstatujemo da je stanje životne sredine u opštini Pljevlja dostiglo stepen nepodnošljivosti jer su do krajnjih granica zagađeni vazduh, zemljište i voda”, saopšteno je iz SNP-a.

Zbog toga je, kako su kazali, doveden u pitanje i sam demografski opstanak te sredine, “o čemu svjedoče zvanični podaci o drastičnom smanjenju broja ljudi koji žive na ovom prostoru i broj oboljelih od kancerogenih, i bolesti respiratornog trakta”.

“Opštinski odbor SNP Pljevlja poziva Vladu da preduzme sve neophodno, jer je očigledno da ona već decenijama izbjegava da riješi navedene probleme i da Pljevljacima obezbijedi elementarne uslove za normalan život i rad, i ispoštuje odredbe iz člana 23. Ustava Crne Gore kojim se garantuje pravo na zdravu životnu sredinu”, poručili su iz te partije.

Bonus video: