SO Budva usvojila budžet: Više od pola miliona eura za plate bivšim DPS sekretarima i načelnicima

"Budžet je realan, sanacioni i blago razvojni, u skladu sa trenutnom situacijom. Kao najveća opasnost za njegovu realizaciju je eventualna prinudna naplata obaveza prema firmi WTE otpadne vode", rekao je "Budžet je realan, sanacioni i blago razvojni, u skladu sa trenutnom situacijom. Kao najveća opasnost za njegovu realizaciju je eventualna prinudna naplata obaveza prema firmi WTE otpadne vode"
75 pregleda 3 komentar(a)
SO Budva, sjednica, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, sjednica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.03.2017. 15:19h

Skupština opštine Budva danas je glasovima vladajuće koalicije i Socijaldemokrata uz protivljenje DPS, većinom glasova usvojila budžet za ovu godinu.

Uzdržani su bili odbonrici Crnogorske.

Navodeći da su dobili saglasnost od Ministarstva finansija, te da je prethodno prošao javnu raspravu, vd sekretara za finansije Petar Odžić je kazao da je budžet za ovu godinu projektovan na 36.9 miliona eura.

"Budžet je realan, sanacioni i blago razvojni, u skladu sa trenutnom situacijom. Kao najveća opasnost za njegovu realizaciju je eventualna prinudna naplata obaveza prema firmi WTE otpadne vode".

Uz naglasak da je predloženi budžet prava slika aktulene vlasti, Marko Vuković (DPS) je kazao da u odnosu na minulu godinu, budžetom je predviđeno čak 20 odsto više novca, odnosno 730 hiljada eura za plate, što je kako je kazao, 20 odsto više zaposlenih po političkoj osnovi.

Odžić je objasio da višak novca za zarade je iz prostog razloga jer 23 bivša sekretara i načelnika, kadrova DPS-a imaju mogućnost da godinu dana primaju platu, nakon što su napustili ta mjesta i samo po tom osnovu je predviđeno 560 hiljada eura više novca.

Ističući da nije bilo revanšizma i da se korektno odnosio prema sekretarima minule vlasti, gradonačelnik Dragan Krapović je kazao je da sa DPS-om ne želi polemiše o zapošljavanju i otpuštanju ljudi.

"Trenutno je 385 zaposlenih na budžetu. Objavićemo podatke, tako da ćete tačno znati koliko će biti zaposlenih na kraju ove, pa naredne godine. Takođe, ćemo objaviti i uporedne podatke o potrošnji goriva, reprezentacije...", rekao je Krapović.

Potpredsjednik Opštine Mihailo Đurović (SDP) kazao je da je administracija bivšeg gradonačelnika Srđe Popovića (DPS) zaposlila 21 novog službenika uz saglasnost Ministarstva finansija, a to je bilo isključivo po partijskom kriterijumu.

Mijomir Pejović iz Demokratske Crne Gore kazao je da je 2005. kada je DPS došao na vlast bilo 220 zaposlenih u lokalnoj upravi, što je upoređeno tada sa administracijom Beograda.

"Kada su otišli 2016, radnika u Opštini ima duplo više. Sa kojim gradom bi sada trebalo uporediti, ako ste tada nazvali da je bila preglomazna administracija".

Uz tvrdnju da je prethodno trebalo da se predoči izvještaj o stanju finansija u lokalnoj upravi i preduzećima, Dragan Ivančević iz Crnogorske je kazao da je uslov da bi glasali za budžet,da se Akademiji znanja opredijeli 400 hiljada eura, po 100 hiljada Gradskoj muzici i Kulturnom društvu "Kanjoš", a 50 hiljada klapi „Harmonija“.

Osvrćući se na optužbe opozicije na račun budžeta, potpredsjednik Opštine Veselin Marković (SNP) je kazao da je neozbiljno, paušalno i bez utemeljenja na činjenicama, govoriti o dokumentu, a pri tome niko nije uložio amandman za izmjenu.

Odbornički saziv je danas izglasao i Programe investicija i uređenja prostora za ovu godinu.

Bonus video: