SO Golubovci usvojila Odluku o rješavanju stambenih potreba

Radonjić je odgovorio da su se prilikom izrade Odluke u potpunosti bazirali na pozitivnu praksu drugih opština
99 pregleda 0 komentar(a)
SO Golubovci, Foto: Luka Zeković
SO Golubovci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.10.2017. 14:13h

Odbornici u Skupštini Opštine Golubovci usvojili su danas Odluku o rješavanju stambenih potreba lokalnih službenika i namještenika, kojom je predviđeno da dvoje zaposlenih dobije stanove od 26 i 42 kvadrata.

Odluku su uvojili odbornici DPS-a, a odbornik SNP je glasao protiv. Odbornici DF-a su bili uzdržani.

Slavko Vukčević (SNP) je kazao da neće podržati odluku, jer je računicom došao do zaključka da bi službenici i namještenici stan otkupili za 145 eura po kvadratu, “što predstavlja preveliku povlasticu”.

“Ako je stan od 50 kvadrata, korisnik ovog prava može za 7.280 eura da riješi stambeno pitanje, za taj iznos gotovine. Kada je riječ o rješavanju stambenog pitanja po osnovu kredita,važe iste povlastice”, kazao je Vukčević.

Miroslav Brajović (DF) je istakao da ne bi bio protiv da ta dva stana dobije bilo koji Zećanin iz Skupštine i “za džabe”, već će biti uzdržan. On je imao zamjerku što je Odlukom predviđeno da Komisiju koja će odlučivati o dodjeli stanova formira predsjednik Opštine Golubovci Dušan Radonjić, navodeći da je to trebalo uraditi drugačije “kako bi se izbjeglo da neko bude pristrasan prema bilo kome”.

Njegov partijski kolega Aleksandar Kojičić je ocijenio da je diskriminacija ako za stan može konkurisati neko ko ima stan bilo gdje drugo,osim u Podgorici, te da bi tu odredbu trebalo mijenjati.

“Ne slažem se sa tim da kadrovi iz Zete treba da na bilo koji način idu u Glavni grad.To je suštinski druga opština…Vi dajete službeniku koji je odavde rješenje stambenog pitanja u drugoj opštini i on tamo plaća porez, komunalije, troši novac…”, kazao je Kojičić.

On je istakao da bi u Zeti trebalo graditi zgrade i za službenike, koji rade u prosvjeti, zdravstvu, policiji, koje bi trebalo zadržati na ovoj teritoriji.

Radonjić je odgovorio da su se prilikom izrade Odluke u potpunosti bazirali na pozitivnu praksu drugih opština.

“Ovo nije Odluka koja nam je servirana iz Glavnog grada, već je u potpunosti prilagođena onome što je specifičnost i poseban slučaj sa Opštinom Golubovci i malim kolektivom koji mi ovdje imamo”,kazao je Radonjić.

Vukčeviću je odgovorio da mu “matematika nije dobra” ,jer se nikako ne može doći do 145 eura za kvadrat stana. On je kazao da će u Komisiji biti i kolege iz Glavnog grada i da će njen apsolutni prioritet biti nepristrasnost. Odbornici su usvojili i izmjene i dopune Odluke o naseljima i granicama naselja na tritoriji Opštine Golubovci sa elaboratom o granicama naselja. Odlukom je precizirano da od najvećeg naselja u Zeti –Golubovci, nastanu dva nova -Anovi i Gošići.

Time, kako je kazao Radonjić, nijedan stanovnik Golubovaca ili budućih naselja Gošića i Anovi nije izgubio nijedno pravo, već su “dobili bolju reprezentativnost,bolju zastupljenost i lakše ostvarivanje građanskih prava i svega ostalog”.

Usvojene su i izmjene odluke o zaradama službenika i namještenika, kao i odluke o zaradama lokalnih funkcionera Opštine Golubovci.

Izrečena disciplinska mjera odborniku DF Aleksandru Kojičiću

Predsjednik Skupštine Milenko Maraš je kazao da je resorni odbor Skupštine, u skladu sa odlukom Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) izrekao disciplinsku mjeru odborniku DF Aleksandru Kojičiću.

“Odlukom ASK, koja je konačna, utvrđeno je da je Kojičić dostavio ASK izvještaj za 2016. sa nepotpunim podacima koji se odnose na prihod po osnovu angažovanja u partiji Pokret za promjene, isplaćene u decembru 2016.godine”,kazao je Maraš. Time je,kako navodi ASK, prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Bonus video: