SO Herceg Novi : Opozicija kritikovala lokalnu, a pozicija državnu vlast

Opozicioni odbornici DPS-a pohvalili su transparentnosti lokalne uprave, ali kritikovali neefikanost lokalne administarcije
677 pregleda 1 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.05.2019. 16:17h

Opština Herceg Novi je najtransparentnija u Crnoj Gori, ustvrdio je na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta predsjednik Opštine, Stevan Katić.

On je naveo i da su među onima koji najbrže primjenjuju izmjene propisa i zakona, a da sa druge strane mjesecima čekaju na saglasnost državnih organa na važna dokumenta, kao što su Program privremenih objekata, Odluke o komunalnoj naknadi, Odluke o grbu i zastavi.

Apostrofirao je (ne)rad Uprave za zaštitu spomenika u Kotoru na čije mišljenje o projektima i idejnim rješenjima čekaju mjesecima.

Opozicioni odbornici DPS-a pohvalili su transparentnosti lokalne uprave, ali kritikovali neefikanost lokalne administarcije.

“U izvještaju nije ni spomenuto koliko je zaposlenih u Opštini, a obećanje je bilo svih vladajućih partija da će doći do racionalizacije”, konstatovao je odbornik DPS Dragan Janković.

Kolektor još nije završen, gradnja škole u Igalu nije počela, jer Opština nije ponudila adekvatnu lokaciju, stara škola koja je i zadužbina u Srbini se urušava, nabrajao je Janković i podsjetio na predizborna obećanja Demokrata u Herceg Novom koja nisu ispunjena: da će “odbraniti” bolnicu Meljine, staviti moratorijum na privatizaciju Instituta, ukinuti putarinu na putu Meljine - Petijevići.

Katić je kazao da će kolektor biti u funkciji do početka ljetnje sezone, da je gradnja škole u Igalu u nadležnosti Ministarstva prosvete, ali da u Opštini još nisu dobili odgovor da li je dovoljna kvadratura placa koji su ponudili za izgradnju škole, kao i da iz Ministarstva nema odgovora za sudbinu ruševne škole u Srbini i palate Burovina koja pripada Muzičkoj školi.

“Vladi smo ponudili da država preuzeme put Meljine - Petijević, I da se kroz kapitalni budžet otplati koncesionaru 5 miliona eura i umjesto naplatne rampe napravi novi granični prelaz sa BiH, ali odgovora nije bilo.

“Imam utisak da smo zaboravljeni od države i svih”, zaključio je Katić.

Izvještaji o stanju uređenja prostora u prošloj godini, program uređenja u ovoj godini opozicioni odbornici DPS-a Dragan Janković i Mladen Kadić ustvrdili su da su izvještaji preopširni sa ”puno nepotrebnih podataka koje nemaju smisla, a s druge strane nepotpun i neprecizan”.

Kako je Kadić rekao u izvještaju je navedeno da je u prošloj godini izdato 136 urbanističko tehničkih uslova i 25 rješenja o građevinskim dozvolama, po prethodno započetoj proceduri.

Uz konstataciju da uređivanje prostora isključivo zavisi od ubiranja naknada za komunalno opremanje, Kadić je istakao da u dokumentu nedostaje podatak koliko je glavni gradski arhitekta dao saglasnosti na idejna rješenja na osnovu kojih je naplaćena naknada i kom iznosu je riječ, kao i podaci o legalizaciji bespravnih objekata.

Smatra da je nonsens što je lokalna TO veći investitor nego Agencija za izgradnju i razvoj.

Usvojena su oba dokumenta o uređenju prostora i izvještaj o radu predsjednika Opštine

Odbornici DPS a su napustili sjednicu prije završetka sjednice SO .

“I danas, kao i na nekim ranijim sjednicama, odbornici vladajuće koalicije nisu imali kvorum, ali su odbornici DPS obezbjeđivali kvorum lokalnom parlamentu svjesni značaja odluka koje su bile na dnevnom redu, kako za grad tako i za građane. Tako smo se ponašali i danas. Sjednicu smo napustili kada su na dnevnom redu bila imenovanja, jer Klub odbornika DPS nema ambiciju da vodi kadrovsku politiku aktuelne vlasti”, kazao je predsjednik OO DPS Slobodan Radović Krušo.

Bonus video: