SO Kolašin: Opozicioni odbornici imali mnogo zamjerki na odluke koje su bile na dnevnom redu

Podsjećajući da je nova kolašinska vlast zatekla, kako tvrdi, vrlo loše stanje, Bulatović je kazao da je do sada urađeno mnogo, prije svega kad je riječ o urbanističkim dokumentima
1655 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sjednice, Foto: Dragana Šćepanović

Tokom prvog dijela sjednice kolašinske Skupštine opštine (SO) opozicioni odbornici su imali mnogo zamjerki na odluke, koje su bile na dnevnom redu, tvrdeći da neke od njih nijesu u skladu sa zakonom i da će biti usvojene na štetu građana. Jedna od takvih odluka, prema mišljenju odbornika Demokrata i Socijaldemokratske partije (SDP) je i imenovanje Ognjena Šćepanovića za vršioca dužnosti (vd) sekretara Skupštine.

Vladimir Martinović (Demokrate) i Željka Vuksanović (SDP) pitaliu su zbog čega nije raspisan konkurs “pa da Šćepanović po zakonu bude na tom mjestu”. V.d. stanje, tvrde, ne može trajati duže od šest mjeseci.

“Zbog čega permanentno kršite propise i zbog čega ne prihvatate dobronamjerne sugestije nas iz opozicije, jer nam je svima zajednički interes da ovaj gradpštinskoj službi. Ko će snositi odgovornost za sve štetne posljedice, ukoliko neko pokrene zakonitost odluka, koje ovaj parlament usvaja", pitao je odbornik Martinović.

Prema riječima predstavnika izvršne vlasti, prigovori opozicije nemaju opravdanje, jer “ od Ministarstva javne uprave stiglo objašnjenje da ne postoji smetnje da novim rješenjem Šćepanoviću bude produženo v.d. stanje”.

“Vama je od zakona “jače” tumačenje ministarstva javne uprave, u okviru kojeg radi Upravna inspekacija, koja na inicijativu opozicionih odbornika od februara još nije odgvorila. Za vrijeme prošle vlasti dvije I po godine bez prekida su bili u Opštini. Vi živite u paralelnom svijetu, ne razumijete javni interes, već vam vlast služi za pribavljanje koristi", poručila je Vuksanovićeva izvršnoj vlasti.

Šćepanović je, ipak, ponovo imenovan za vd sekretara Skupštine, glasovima vladajuće većine i Demokratskog fronta (DF), koji nijesu smatrali da je takva odluka nezakonita.

Ni izvještaj o radu predsjednika Opštine Milosava Bulatovića za minulu godinu nije bio po volji većem dijelu opozicije. Martinović je poručio Bulatoviću da je bolje da izvještaj nije ni pisan. Prema riječima odbornika Demokrata, fale odgovori na pitanja – šta je urađeno na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, koliko je bilo investicija, ko su i gdje su ekeperti , koje je predsjednik dovao u Opštinu, kako je to najvljivano…

Podsjećajući da je nova kolašinska vlast zatekla, kako tvrdi, vrlo loše stanje, Bulatović je kazao da je do sada urađeno mnogo, prije svega kad je riječ o urbanističkim dokumentima.

“Zatekli smo veliki dug, nijeste imali turističkog inspektora niti kadrovska rješenja da Opština ide naprijed. Idemo naprijed I to smo dokazali, budžet je razojni I uklapa se u sve standarde, Bivša vlast za četiri godine nije usvojila ni jedan urbanistički plan, a mi nekoliko vrlo važnih", kazao je Bulatović Izvršna vlast, tvrdi on, “šalje poruke investitorima da su dobrodošli”:

Glasovima vladajuće koalicije usvojen je i program rada Skupštine za ovu godinu, koji je, smatra opozicija, zakasnio. Vuksanovićeva je pitala šta će biti sa odlukama , koje su planom predviđene za prvi kvartal, ako se plan usvaja u ovo doba godine.

Odbornici su dali saglasnost na imenovanje Milivoja Bulatovića za direktora Komunalnog i Momčila Bulatovića za direktora “Vodovod”, prihvatili planove i programe rada ta dva preduzeća i odluke o visini nakanada za članove njihovih bordova direktora.

“Planovi Komunalnog pokazuje ozbiljnost. Prepoznati su svi problemi grada I pohvalan je dosadašnji rad tog predužeća. Plan Vodovoda jasno pokazuje da ima dosta a dugoročnih problema, koji nas tište. Vjerujem da će izvršna vlast ozbiljno pristupiti njihovom rješavanju”, kazao je Darko Popović iz skupštinskog Odbora za za planiranje i uređenje prostora i komunalno stambenu djelatnost.

Za odbornike Demokrata transparentnost rada borda direktora ta dva preduzeća je problematična, s obzirom da u njima nema predstavnika opozicije. Kako je kazala Zorana Bakić iz te stranke, problematična je i odluka kojom su naknade povećane, pa će, ubuduće, predsjednik primati 150, a članovi borda direktora po 120 eura.

Martinović je podsjetio da je upozoravo prije nekoliko mejseci da prvobitne odluke , kojima su imenovani direktori nijesu bile zakonite, te da je moguće da će građani platiti posljedice toga. On je reko da je moguće da će bivši, a prema njegovom mišljenju, nezakonito smijenjeni direktori pokrenu sudske psotupe.

Planovi i programi rada dva preduzeća, prema ocjeni Vuksanovićeve, samo su spisak želja. Kako je ona kazala, nedostajaće novca za mnoge od planiranih aktivnosti.

Nakon što, više od tri sata, u sali nije bilo predsjednika Opštine, odbornici Demokrata su napustili sjednicu, nazivajući Bulatovićevo odsustvo neodgvornim i neozbiljnim.

U nastavku rada odbornici će odlučivati o završnom računu Opštine za prošlu godinu, programima uređenja prostora, socijalnog stanovanja, odlukama o zaradama lokalnih funkcionera, službenika I namještenika, strategiji o razvoju sporta...

Martinović od februara čeka odgovore

Odbornik Demokrata Martinović na početku sjednice SO podsjetio je da mu iz izvršne vlasti još nijesu stigli odgovori na pitanja postavljena u februaru. Njega je, imeđu ostalog, interesovao i broj zaposlenih u Opštini na određeno i nedoređeno vrijeme, ugovori o o volonterskim privremenim i povremenim poslovima …

“Nijesam dobio ni informaciju o saglasnosti Ministarstva finansija za lica koja su zasnovala radni odnos. Uz ugovore o radu, tražio sam i ostale podatke iz kojih se jasno i nedvosmisleno može utvrditi da li ta lica zadovoljavaju uslove propisane zakonom. Od februara čekam odgovore”, rekao je on.

Mlađi odbornici vladajuće DPS imali su nekoliko istupa iza govornice, koje je opozicija doživjela kao “rušenja digniteta SO”

Odbornik DPS Čedomir Bojić, nakon oštre polemike između opozicionih odbornika i predstavnika izvršne vlasti, ispričao je basnu “o raspravi magarca i vuka, u kojoj je trebalo da presudi lav”. Njegov partijski kolega Nikola Lakićević nazao je opozicionu borbu uličarskom.

Bonus video: