Sobotka: Parlament Austrije podržava demokratske procese i dijalog definisan kroz rad novoformiranog Odbora

Potpredsjednik Skupštine i predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović zahvalio se Sobotki na podršci koju Austrija kontinuirano pruža Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na aktuelnost koja se tiče otvaranja javnog dijaloga, a u cilju uspostavljanja većeg povjerenja u izborni proces u državi
51 pregleda 1 komentar(a)
Volfgang Sobotka, Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Foto: Skupština Crne Gore
Volfgang Sobotka, Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 28.11.2018. 17:09h

Parlament Austrije podržava demokratske procese i dijalog u Crnoj Gori definisan kroz rad novoformiranog Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, saopštio je predsjednik tog zakonodavnog tijela Volfgang Sobotka na sastanku sa predsjednikom i članovima Odbora.

Kako je saopšteno iz Skupštine, povod za susret Sobotke i predsjednika i članova Odbora su šire konsultacije i razmjena iskustava, a u cilju što plodotvornijeg rada na izmjeni izbornog i drugog zakonodavstva.

Navodi se da je dogovorena dalja saradnja i bilateralni sastanak u februaru naredne godine.

Potpredsjednik Skupštine i predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović zahvalio se Sobotki na podršci koju Austrija kontinuirano pruža Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na aktuelnost koja se tiče otvaranja javnog dijaloga, a u cilju uspostavljanja većeg povjerenja u izborni proces u državi.

Sobotka je, kako je saopšteno, upoznao Gvozdenovića i članove Odbora sa austrijskim iskustvom, govoreći o izazovima sa kojima se susrela ta zemlja - tehničkom nadgradnjom, zaštitim ličnih podataka i pitanju otvorenih lista.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije, države koja predsjedava Savjetom Evropske unije, pozdravio je formiranje Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

"On je naglasio dragocjenost dijaloga, ne samo sa predstavnicima crnogorske vlasti i opzicije već i unutrašnju tolerantnu raspravu koja jedina može obezbijediti vraćanje povjerenja u izborni proces", kaže se u saopštenju.

Bonus video: