Sonego: Italija vidi Crnu Goru kao ključnu zemlju za budućnost Balkana i Evrope

Sonego je istakao da Evropa mora da pokaže angažovaniji pristup integracionom procesu zemalja Zapadnog Balkana, uz veći nivo infrastrukturnih investicija, kao fundamentalnih pretpostavki za bolju povezanost i prosperitet regiona
80 pregleda 2 komentar(a)
Odbor za međunarodne odnose i iseljenike i evropske integracije, Foto: Skupština Crne Gore
Odbor za međunarodne odnose i iseljenike i evropske integracije, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 26.02.2018. 19:45h

Italija vidi Crnu Goru kao ključnu zemlju za budućnost Balkana i Evrope, poručio je senator Lodovik Sonego na zajedničkom sastanku odbora za međunarodne odnose i iseljenike i evropske integracije i Grupe prijateljstva sa italijanskim parlamentom.

On je ocijenio da Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan vrednuje sve napore koje su zemlje regiona učinile na putu pristupanja Evropskoj uniji (EU), i da Crnu Goru izdvaja kao pozitivan primjer.

Sonego je istakao da Evropa mora da pokaže angažovaniji pristup integracionom procesu zemalja Zapadnog Balkana, uz veći nivo infrastrukturnih investicija, kao fundamentalnih pretpostavki za bolju povezanost i prosperitet regiona.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić istakao je da je članstvo Crne Gore u EU prepoznato novom strategijom Evropske komisije kao realnost.

„To dodatno ohrabruje ali i obavezuje na putu reformske agende, vladavine prava, kulturne i društvene emancipacije i sveukupnog poboljšanja standarda života crnogorskih građana“, rekao je Nikolić, saopšteno je iz Skupštine.

Nikolić je naglasio značaj snažnog investicionog prisustva Italije u Crnoj Gori, kao države koja predstavlja dominantnog i jednog od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović ukazao je na to da su odlični parlamentarni odnosi ojačani i kroz Protokol o saradnji, koji je u martu prošle godine potpisan između Odbora za evropske integracije i Odbora za politike EU italijanskog Senata.

Kako je dodao, Protokol je već konkretizovan kroz organizaciju zvanične posjete delegacije Odbora Rimu u decembru, a njegova naročita vrijednost će biti u razmjeni informacija i ostvarenju zajedničkih vrijednosti interesa dva odbora na multilateralnim evropskih forumima.

Vuksanović je kazao da Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan doživljava kao snažnu podršku evropskim aspiracijama Crne Gore i potvrdu da će sve države regiona napredovati u skladu sa ostvarenim rezultatima.

Pored predsjednika dva odbora, sastanku su prisustvovali članovi Nada Drobnjak, Halil Duković, Miloš Nikolić, Ervin Ibrahimović, kao i članovi Grupe prijateljstva Sanja Pavićević i Mirsad Murić.

"Poslanici su zajednički iskazali zadovoljstvo prijateljskim odnosima Crne Gore i Italije, veoma kvalitetnim tekućim projektima, kao i potencijalima unapređenja saradnje u brojnim oblastima", kaže se u saopštenju.

Posebna pažnja, navodi se, bila je posvećena pitanjima ekologije i životne sredine, ljudskih prava i energetike.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako.

Bonus video: