Spoljnopolitički odbor Senata SAD potvrdio protokol pristupanja CG NATO

“Taj progres je još značajniji jer je Crna Gora postala značajna u ruskoj anti-NATO agendi i čestitam na načinu na koji je ova država odgovorila na to. Drago mi je da pokazujemo kako Rusija nema veto na odluke NATO saveznika”, kazao je Kardin
65 pregleda 0 komentar(a)
Ben Kardin, Foto: Politico.com
Ben Kardin, Foto: Politico.com
Ažurirano: 06.12.2016. 20:11h

Spoljnopolitički odbor američkog Senata podržao je jednoglasno Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u na radnoj sjednici, pozivajući Senat da ga usvoji prije sazivanja novog saziva. Članovi Odbora ocjenili su da bi ratifikacija Protokola prije raspuštanja aktuelnog saziova Senata bila jasan odgovor ruskoj politici u Evropi.

Predsjednik odbora Bob Korker kazao je da je Crna Gora sprovela teške reforme kako bi dobila pozivnicu u NATO, navodeći da će zvanična Podgorica morati još da napreduje. On je rekao da Crna Gora može očekivatio pomoć Vašingtona i pojasnio da je članstvo Crne Gore u Alijansi interes SAD. Vodeći demokratski član u odboru, Ben Kardin istakao je da je Crna Gora sprovela reforme u vladavini prava i borbi protiv korupcije.

“Taj progres je još značajniji jer je Crna Gora postala značajna u ruskoj anti-NATO agendi i čestitam na načinu na koji je ova država odgovorila na to. Drago mi je da pokazujemo kako Rusija nema veto na odluke NATO saveznika”, kazao je Kardin.

Nakon pristanka Odbora protokol bi trebao da bude proslijeđena punom sastavu Senata na glasanje. Prilikom poslednje runde proširenja, pristupanje Albanije i Hrvatske Alijansi, Senat je odobrio aklamacijom, nedugo nakon što mu je Spoljnopolitički odbor proslijedio rezoluciju.

Bonus video: