Sprema se novi građanski front za promjene

GP URA pokrenuo inicijativu za formiranje bloka čiji je cilj da ponudi proevropsku alternativu aktuelnoj vlasti, saznaju “Vijesti”
14429 pregleda 70 komentar(a)
Abazović sa kolegama i eko aktivistima na jednom od portesta ispred zgrade ministarstva u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Abazović sa kolegama i eko aktivistima na jednom od portesta ispred zgrade ministarstva u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.12.2019. 11:31h

Građanski pokret URA pokrenuo je inicijativu za formiranje građanskog bloka, koja formalno nije početak priprema za redovne parlamentarne izbore naredne godine, već stvaranje proevropske alternative aktuelnoj vlasti, tvrde sagovornici “Vijesti”.

Cilj je ponuditi programe promjena u ključnim oblastim društva, posebno u četiri sektora - ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu i ekologiji, navode sagovornici.

Lider URA Dritan Abazović, prema informacijama “Vijesti”, već razgovara sa dijelom organizacija civilnog društva, udruženjima građana, pojedincima prepoznatom u oblastima u kojima su angažovani. Do sada je kontaktirao oko 40 intelektualaca, sa kojima su razmijenjena mišljenja “o doprinosu razvoju ideje građanskog bloka i pomoći državi Crnoj Gori u budućem sektorskom razvoju”. Neki od njih su i ranije stručno pomagali opoziciji, dok su pojedinci mlađi i bez prethodnog političkog iskustva. Oni, kako je rečeno “Vijestima”, nijesu spremni da uđu u političke vode ali su voljni da svojim znanjem doprinesu razvoju i promjenama u društvu.

Razgovori su vođeni sa ljekarima, univerzitetskim profesorima, pojedincima iz NVO sektora, ekološkim aktivistima, pravnicima, finansijskim stručnjacima, aktivistima za ljudska prava i zdravu životnu sredinu. Takođe i sa više građanskih lista i inicijativa koje djeluju uglavnom na lokalnom nivou, a neke su participirale na lokalnim izborima.

Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije se posebno ne naglašava, jer se ona, kako navode, podrazumijeva i ključni je uslov za ostale reforme.

Iz URA nijesu bili spremni da zvanično potvrde informacije, navodeći da su oni “pokret koji je otvoren za sve dobrnamjerne građane i da su se uvijek zalagali da profesionalci imaju prednost u afirmaciji programskih politika”.

“Dobra komunikacija sa svim relevatnim društvenim činiocima, organizacijama i pojedincima biće nastavljena i u narednom periodu, kada je neophodno da dođe do objedinjavanja i ukrupnjavanja svih građanskih ostrva slobode u društvu. Neophodno je napraviti alternativu koja će ponuditi nove vrijednosti, imati nedvosmislene stavove, jasnu strategiju djelovanja i iskrene pobjedničke namjere...”, rekli su nezvanično “Vijestima”.

URA je ovakav slijed događaja nagovijestila prije par mjeseci kada su sa Savezom građana CIVIS i NVO CEGAS, pokrenuli projekat “Društveni dijalog - Zajedno do rješenja”. Kroz seriju okruglih stolova razgovarlo se o temama iz društveno-političkog života i iznijeti su predlozi za rješavanje problema građana.

Poslanik GP URA Dritan Abazović jedini nije prekinuo bojkot parlamenta nakon posljednjih parlamentarnih izbora, kada je opozicija osporila njihovu regularnost zbog više događaja.

Bonus video: