Srdanović: Bijelo Polje je grad sa nagomilanim ekološkim problemima

"Gorući ekološki problem je neprimjereno odlaganje opasnog medicinskog otpada koji predstavlja akutnu opasnost po građane"
114 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Srdanović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Aleksandar Srdanović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 14.05.2014. 09:56h

Bjelopoljcima treba grad sa više komunalnog reda i rada, sa dobro organizovanim nadležnim i inspekcijskim službama, posvećenim svom poslu, kazao je nosilac liste “Pozitivna Crna Gora - Pozitivno Bijelo Polje” Aleksandar Srdanović.

Kako je kazao jedan od prioriteta Pozitivne, nakon izbora, biće rješavanje nagomilanih ekoloških problema u gradu.

"Gorući ekološki problem u bjelopoljskoj opštini je neprimjereno odlaganje opasnog medicinskog otpada koji predstavlja akutnu opasnost po zdravlje građana Bijelog polja", rekao je Srdanović.

On je dodao da će Pozitivna zahtijevati da se više od 39 tona opasnog medicinskog otpada, koliko godišnje emituje bjelopoljska Opšta Bolnica, odlaže na zakonom propisani način, "a ne da se kao do sada u komunalnim kontejnerima transportuje kroz grad".

"Pored ovog postoji višedecenijski problem fekalne kanalizacije, koja u najvećem dijelu opštine završava u Limu, uz odlaganje čvrstog otpada na obalama, neprimjeren izlov ribljeg fonda i prekomjerne eksploatacije šljunka i pijeska iz rječnih korita, doveli su skoro pa do potpune devastacije ovih rijeka, kazao je Srdanović.

Prema njegovim riječima posebno je ugrožena rijeka Bistrica, čije korito je u gornjem toku potpuno izmješteno, a obale uništene prilikom započetih, a nikad završenih radova na tzv. mini hidro-centrali.

"Bjelopoljska opština ima 5 rijeka (Lim,Bistrica,Lješnica,Brzava,Ljuboviđa) koje su odlukom vlade proglašene rijekama od državnog značaja, a uprkos tome, stanje ovih rijeka je danas na ekološki neprihvatljivom nivou. U cilju rješavanja problema odlaganja čvrstog otpada, Pozitivna će tražiti da se određenog datuma u mjesecu, na desetak lokacija u opštini odobri odlaganje ovog otpada čime bi se u velikoj mjeri popravilo trenutno stanje u gradu na Limu", rekao je Srdanović.

Bonus video: