Stalni ambasadori EU osudili pisanja medija o Plateu

"Rad i ulogu diplomata niko ne ne bi trebalo da pogrešno shvati kao dio domaćih političkih igara ili zloupotrijebi u sopstvene partijske svrhe" piše u saopštenju.
80 pregleda 0 komentar(a)
Peter Plate, Foto: Boris Pejović
Peter Plate, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.07.2011. 11:09h

Stalni ambasadori EU u Podgorici posredno su osudili pisanje paradržavnih i državnih medija o boravku njemačkog kolege Petera Platea među navijačima Bugarske na utakmici sa Crnom Gorom početkom juna ove godine.

Podgorički Portal Analitika objavio je nakon utakmice Crna Gora – Bugarska, na stadionu pod Goricom, tekst koji je prenio i Vladin list “Pobjeda” da je Plate meč pratio na tribini koja je bila rezervisana za bugarske navijače.

”Kao privrženi prijatelji Crne Gore, svi stalni predstavnici država članica EU u Podgorici iznenađeni su tonom i diskutabilnom suštinom izvještaja u medijima o prisustvu jednog od naših kolega na fudbalskoj utakmici između Crne Gore i Bugarske. Iako pozdravljamo konstruktivnu kritiku koja se često izražava u mnogim debatama, ovaj incident nas još jednom podsjeća na potrebu da podržimo profesionalizam i vođenje računa o etičkim standardima u medijima i javnoj debati, posebno u kontekstu pravljenja ravnoteže između slobode izražavanja i ličnog individualnog integriteta. To je odgovornost svih djelova društva, uključujući nevladine organizacije i vlasnike medija”, navodi se zajedničkog izjavi šefova misija zemalja članica EU.

Navode i da su uvjereni da “rad i ulogu diplomata niko ne bi trebalo da shvati pogrešno kao dio domaćih političkih igara ili da ih zloupotrijebi u sopstvene partijske svrhe”

U tekstu u kojem je Plate predstavljen kao neprijatelj Crne Gore, te nazvan “specijalnim navijačem”, portal je kritikovao Plateovu odluku da utakmicu gleda među najzagriženijim bugarskim fanovima na južnoj tribini, u dijelu koji je bio odvojen rešetkama.

U tekstu urednika portala Draška Đuranovića aludira se da je Plate protivnik Vlade i da je posredovao prilikom formiranja opozicione koalicije.

Napadom na ambasadora, osim crnogorskih, bavili su se i njemački mediji, a oglasio se i Vladin Biro za odnose sa javnošću, saopštivši da su “ambasadori uvaženi diplomatski predstavnici svojih zemalja u našem društvu i da Vlada Crne Gore prema njima ispoljava i ispoljavaće puni respekt”.

Nakon napada na Platea oglasio se lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, koji je ocijenio da su medijskom kampanjom protiv njemačkog ambasadora u Podgorici značajno ugroženi odnosi Crne Gore i Njemačke, upozoravajući da se time dovodi u pitanje i određivanje datuma pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Bonus video: