Stanić: Da se sjetimo nedužnih žrtava u Velici, Pivi, Pljevljima, Kolašinu, Baru...

"Ne smijemo zaboraviti ni desetine hiljada crnogorskih antifašističkih boraca čija hrabra borba je doprinijela konačnom oslobađanju Jugoslavije i uspostavljanju napredne, prosperitetne i nezavisne države koja nam je svima služila na ponos"
1221 pregleda 3 komentar(a)
Stanić, Foto: Savo Prelević
Stanić, Foto: Savo Prelević

Fašizam je i na području Crne Gore i tadašnje Jugoslavije ostavio krvavi trag kroz ubistva hiljada crngorskih građana u periodu 1941-1945 od strane njemačkih i italijanskih okupatora i njihovih domaćih saradnika., saopštio je danas Mirko Stanić, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP).

On je dodao da se danas u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, kao podsjetnik na najmračniji period moderne evropske istorije.

"Na ovaj dan se sjećamo početka pogroma koji se desio 1938. kada su u toku "Kristalne noći" napadnuti vjerski, privatni i poslovni objekti jevrejske zajednice u Njemačkoj, čime je zvanično počeo obračun sa tom zajednicom u cijeloj Evropi, što će na kraju dovesti skoro do nestanka Jevreja na našem kontinentu i smrti više od šest miliona nedužnih ljudi", istakao je Stanić.

On je rekao da je danas dan da se sjetimo i nedužnih žrtava u Velici, Pivi, Pljevljima, Kolašinu, Baru i na skoro svakoj stopi naše države tokom teških godina.

"Ne smijemo zaboraviti ni desetine hiljada crnogorskih antifašističkih boraca čija hrabra borba je doprinijela konačnom oslobađanju Jugoslavije i uspostavljanju napredne, prosperitetne i nezavisne države koja nam je svima služila na ponos. Danas, kad neki pokušavaju relativizovati tu borbu i opravdavati djelovanje fašištičkih i saradničkh snaga, na nama je da iznova podsjetimo da fašizam u Evropi poražen, ali da ta nesrećna ideogolija "krvi i tla", "viših i nižih naroda" i dalje živi u glavama ekstremista i da se ne smije dozvoliti da se te ideje šire u javnom prostoru i govoru, kako ne bi ponavljali greške prošlosti", kazao je Stanić.

On je rekao da će SDP kao "temeljna atifašistička partija, nastaviti sa dosljednom borbom protiv svakog oblika nacionalno i vjerski motivisanog ekstremizma".

"U želji da crnogorsko društvo izgrađujemo na principima građanskog, multinacionalnog, otvorenog i evropskog društva", zaključio je Stanić.

Bonus video: