Stanić: SDT da ispita navode Pinjatića

"Iz intervjua gospodina Pinjatića se jasno vidi i da su kampanje DPS-a finansirane novcem iz Rusije, što je u posljednje vrijeme smatrano osnovom za proglašavanje državnim izdajnicima, pa očekujemo reakciju brojnih patriotskih organizacija i osudu ovog očiglednog antidržavnog ponašanja te partije i njenog rukovodstva"
69 pregleda 5 komentar(a)
Đorđe Pinjatić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Đorđe Pinjatić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.06.2018. 14:09h

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je nadležne državne organe, prije svega Specijalno državno tužilaštvo za organizovani kriminal, da pod hitno ispitaju navode bivšeg poslanika DPS, Đorđa Pinjatića koje je iznio u emisiji "Načisto" na TV Vijesti.

Nekadašnji poslanik DPS i šef odborničkog kluba te partije u Budvi Đorđije Pinjatić kazao je, između ostalog, da je stranci za tri godine na razne načine dao pola miliona eura, a da je lično Svetozaru Maroviću dao 300.000 eura za izbornu kampanju.

On se saglasio sa stavom da Marović izbjegava zatvorsku kaznu za koju je osuđen da ne bi otkrio druge afere i da za to ima odobrenje “nekih bitnih ljudi”.

Pinjatić je u emisiji "Načisto" rekao da mu nije logično što u aferi "Zavala" nisu odgovarali i neki drugi državni funkcioneri, uključujući i tadašnjeg ministra uređenja prostora Branimira Gvozdenovića.

Upitan da li je upoznat sa snimkom razgovora iz 2012., kome je prisustvovao tadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović, gdje se dogovara način prodaje opštinske zemlje i raspodjela milion i po eura na šest djelova, Pinjatić je objasnio da je to snimljeno kako bi ga reketirali.

"Od 2006. do 2009. na molbu Svetozara Marovića, tadašnjeg potpredsjednika DPS, firma koju sam oformio sa jednim ruskim vlansikom, je isplatila 300 hiljada eura za kampanju DPS. Taj novac je tražen od mene i predat Maroviću lično", kazao je Pinjatić.

"Podaci o tome da su reketirani ruski investitori da bi se finansirale kampanje DPS-a dobijaju dodatno na težini kad uzmemo u obzir da se radi o osobi koja je bila ključni svjedok saradnik u slučaju Organizovane kriminalne grupe u Budvi, koja je osuđena za pronevjeru više od 100 miliona eura. Potrebno je saslušati i primijeniti odgovarajuće zakonske mjere i prema licima koja je pomenuo Pinjatić, a koja danas obavljaju visoke državne funkcije, kako se ne bi desilo da "iznenada padnu u depresiju" za koju izgleda lijeka ima jedino u susjednoj Srbiji. Iz intervjua gospodina Pinjatića se jasno vidi i da su kampanje DPS-a finansirane novcem iz Rusije, što je u posljednje vrijeme smatrano osnovom za proglašavanje državnim izdajnicima, pa očekujemo reakciju brojnih patriotskih organizacija i osudu ovog očiglednog antidržavnog ponašanja te partije i njenog rukovodstva", navodi se u saopštenju portparola SDP-a Mirka Stanića.

Bonus video: