Stanišić: Samo združena akcija država članica NATO može doprinijeti pružanju najboljih, zajedničkih rezultata

Stanišić je, prepoznajući značaj zemalja aspiranata na planu jačanja bezbjednosnog ambijenta u svijetu, kazao da podržava nastavak djelovanja ovih država u dobrom pravcu, i s tim u vezi iznio interesovanje na koji način će to pitanje biti prepoznato na predstojećem samitu u Briselu te da li se, tim povodom, planira poseban sastanak sa zemljama aspirantima u NATO
82 pregleda 7 komentar(a)
Dragana Radulović, Obrad Mišo Stanišić, Foto: Skupština Crne Gore
Dragana Radulović, Obrad Mišo Stanišić, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 19.02.2018. 20:30h

Samo združena akcija država članica NATO-a može značajno doprinijeti pružanju najboljih, zajedničkih rezultata Alijanse u budućnosti, ocijenio je član stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, Obrad Stanišić.

On je, kako je saopšteno iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Skupštine, podržao stav da samit u Briselu u julu predstavlja priliku za jačanje i produbljivanje saradnje među državama članicama NATO.

Stanišić je učestvovao u radu Zajedničkog sastanka Odbora za odbranu i bezbjednost, Odbora za ekonomiju i bezbjednost, Političkog odbora i funkcionera Odbora za civilnu dimenziju bezbjednosti i Odbora za nauku i tehnologiju Parlamentarne skupštine NATO-a, koji traje do srijede.

Prvog dana susreta predstavnik Delegacije Skupštine Crne Gore u PS NATO, Stanišić je sa ambasadorkom Draganom Radulović, stalnom predstavnicom u Stalnoj misiji Crne Gore u NATO, učestvovao u radu sastanka sa stalnim predstavnicima u Sjevernoatlantskom savjetu.

U svom obraćanju učesnicima sastanka kojim je predsjedavao generalni seketar NATO, Jans Stoltenberg, Stanišić je kazao da je posebno zadovoljan zbog prisustva skupu u svojstvu predstavnika države koja u cjelosti podržava ciljeve NATO-a, i prvi put, punopravno učestvuje u radu ovog sastanka.

Stanišić je rekao da Crna Gora u potpunosti podržava viziju i prioritete koje je u svom izlaganju iznio Stoltenberg i iskazao punu spremnost i predanost za nastavkom preduzimanja aktivnosti u tom pravcu, a sve u cilju podizanja kapaciteta NATO-a, pružanja odgovora na bezbjednosne izazove i osiguranja bezbjednog ambijenta za građane.

Stanišić je, prepoznajući značaj zemalja aspiranata na planu jačanja bezbjednosnog ambijenta u svijetu, kazao da podržava nastavak djelovanja ovih država u dobrom pravcu, i s tim u vezi iznio interesovanje na koji način će to pitanje biti prepoznato na predstojećem samitu u Briselu te da li se, tim povodom, planira poseban sastanak sa zemljama aspirantima u NATO.

Tokom susreta sa stalnim predstavnicima u Sjevernoatlantskom savjetu kojem su prisustvovali članovi Biroa, Stalnog komiteta, predsjedavajući komitetima i članovi delegacija iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade razmotrena su aktuelna pitanja iz predmetne oblasti.

“Uslijedila je prva sesija skupa kojom je predsjedavao predsjednik Političkog odbora Oars Eriks Kalnins iz Letonije, a riječima dobrodošlice učesnicima se, ovom prilikom, obratio predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, Paolo Alli iz Italije”, rekli su iz Skupštine.

Uslijedile su prezentacije ambasadora odnosno pomoćnika generalnog sekretara za politička pitanja i bezbjednosnu politiku u NATO-u, Alehandra Alvargonsaleza, na temu NATO prije samita u Briselu, a potom ambasadora odnosno pomoćnika generalnog sekretara za obavještajne poslove i bezbjednost u NATO, Arndta Freytaga von Loringhovena na temu Hvatanje u koštac sa izazovom terorizma - uloga NATO.

Bonus video: