Stanković i Katnić imaju pravo da ne dođu na Odbor

Ukoliko VDT i SDT ne budu sankcionisani, Bulatović je ranije najavio da će tražiti izmjene Poslovnika Skupštine i ukidanje Odbora za antikorupciju “jer više nema svoju svrhu”
4056 pregleda 3 komentar(a)
Milivoje Katnić i Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Milivoje Katnić i Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković

Kolegijum Skupštine nije zauzeo jedinstven stav povodom odbijanja vrhovnog i glavnog specijalnog tužioca Ivice Stankovića i Milivoja Katnića, da dostave posebne izvještaje i dođu pred skupštinske odbore.

Predstavnici Demokratske partije socijalista izrazili su razumijevanje za stav tužilaca, navodeći da o pojedinačnim istragama i ne treba pričati u parlamentu, rečeno je “Vijestima”. Predsjednik poslaničkog kluba Demokratskog fronta Milutin Đukanović tražio da se taj postupak osudi.

“Rekao sam da to nije u redu i da oni ne mogu biti iznad parlamenta i da moraju doći, s obzirom da su i ranije dolazili na sjednice tog istog Odbora. Ovo je još jedna potvrda da su pojedinci i vladajuća partija iznad institucija sistema...”, kazao je Đukanović “Vijestima”.

Nikola Rakočević, koji vrši funkciju šefa kluba DPS-a, juče nije odgovarao na pozove “Vijesti”.

Članovi kolegijuma Skupštine, odnosno šefovi poslaničkih klubova, razgovarali su juče o dopisu koji je predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović dostavio predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću. U njemu ga je izvijestio da su Stanković i Katnić odbili da tom radnom tijelu dostave poseban izvještaj o aferi “Koverta” i da se pojave na kontrolnom saslušanju.

On je na sjednici Odbora saopštio da su Stanković, kojeg je na tu funkciju izabrala Skupština, i glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, kojeg je na predlog VDT-a birao Tužilački savjet, prekršili Zakon o državnom tužilaštvu i dodatno unizili kontrolnu ulogu parlamenta.

Stanković je odbio i zahtjev Odbora za bezbjednost da dostavi informaciju u vezi zahtjeva DF-a za kontrolnim saslušanjem u slučaju Veselina Mujovića, odnosno primjene mjera tajnog nadzora. Odbor za bezbjednost je 4. jula 2019. odlučio da održi kontrolno saslušanje VDT-a i SDT-a, povodom inicijative članova iz opozicije, u kojoj se navodi da su na zvaničnim sajtovima tužilaštva 2017. objavljivane “telefonske i SMS komunikacije, kao i montirani razgovori iz jednog podgoričkog kafića poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića, Milana Kneževića i Bulatovića”.

Predrag Bulatović je VDT-a ranije podsjetio da već postoji praksa kontrolnih saslušanja u Skupštini, navodeći da su raspravljali o predmetima “Telekom” i “Snimak”, te da je Odbor za bezbjednost uz prisustvo čelnika Tužilaštva razmatrao pitanja u vezi sa “Balkanskim ratnikom”, “Telekomom”, “Listingom”...

Bonus video: